Tankar om ”bara vanligt vatten”

Jag sitter på en sten som då och då översköljs av Bottenhavets salta vatten. Horisonten är oändligt långt bort och runt mig susar vattnet, skvalpar upp mot stenarna. Det kluckar lugnande och luften doftar hav. Så ofta hör en uttrycket. ”Det är ju bara vatten”. Det kommer så lätt, så obekymrat, trots att rent vatten är förhållandevis få förunnat.

vatten

Tänk efter. Finns det något annat element med så stor kraft? Som kan ge liv i ena sekunden, för att i nästa orsaka förödelse bortom alla tänkbara gränser? Vatten i olika aggressionsformer har format vår värld, gett oss berg och dalar, ängar, stränder, floder och sjöar. I nio månader bor vi i vatten, inuti våra mödrar. Det är det första element vi kommer i kontakt med, då vi börjar formas som foster. Det första våra kroppar ber om när vi ansträngt oss, är vatten. Jag vet inte, jag är inte nog påläst, men jag har svårt att tro att våra kroppar ber oss om närings, energioch proteindrycker. De ber om vatten och näringsrik föda.

Jag vet att vatten inte är allas favoritelement. Jag förstår det, för det skrämmer, på grund av sin opålitlighet och kraft. Men jag litar på vattnet. Jag består av det till så stor del och vatten har alltid gjort mig lugn. Jag är rädd att vi inte är nog tacksamma över vår tillgång till rent vatten. Vi byter så lätt ut det mot en energidryck efter träningspasset (allvarligt talat; om du behöver fylla på med energi under träningspasset, då har du a) tränat för länge, eller b) fyllt på med för lite energi innan träningspasset började (eller bägge delar)), istället för att fylla på med föda och ren vätska.

Ge kroppen vatten. Ge den föda. När den. Jag lovar att den vet vad den ska göra. Vatten. Inte så ”bara”, va?

Text och foto: Maria Lekare

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>