Tankens kraft, ett fascinerande begrepp

Jag gillar egentligen inte uttrycket ”tankens kraft”. Det är för klyschigt för min smak, men likväl använder jag det (emellanåt) just för att det beskriver det som fascinerar mig. Jag kommer aldrig att sluta förundras över hur vi med hjälp av våra tankar kan skapa reaktioner hos oss själva, som om det vore på riktigt.

tankenskraft

 

Inom mental träning brukar man prata om visualisering. Det innebär att skapa inre bilder av situationer och händelser (som vi vill ska inträffa/ mål vi vill uppnå). Vi använder med andra ord vår naturliga föreställningsförmåga på ett mer medvetet och konstruktivt sätt. Vi ser till att involvera alla våra sinnen i detta. Det räcker med att tänka på något som man upplever som obehagligt för att kroppen ska reagera.

Tänk tillbaka på en situation som du har upplevt som skrämmande till exempel en skräckinjagande biltur eller en fobi du har. Om du till exempel är rädd för att flyga kan du föreställa dig hur du sitter tusentals meter upp i luften, instängd utan kontroll. Eller om du är rädd för spindlar kan du föreställa dig en som kryper upp på din hand eller in i håret. Om du visualiserar detta ordentligt, så att du upplever situationen i detalj, kommer du att upptäcka att kroppen reagerar fysiskt på stressen. Du blir spänd och pulsen ökar. Du kanske också får snabbare andning. Om stressen är tillräckligt stark kan du till och med börja svettas och skaka.

Anledningen till att kroppen reagerar som den gör är att vår hjärna kan inte skilja helt mellan det vi föreställt oss och det som är verklighet (visst låter det märkligt?). Samma sak är det med placebo. Placeboeffekten är ett välkänt fenomen inom hälso- och sjukvården, och som det har forskats mycket inom. Det innebär att om en patient är positivt inställd till en medicin eller behandling kommer också resultatet att bli mer positivt. Det vill säga det räcker ibland med att tro att den medicin jag äter (som i själva verket är sockerpiller) kommer att göra min frisk, för att jag ska bli frisk. Där kan man prata om tankens kraft.

Fascinerande, eller hur?

Av Tanja Pitkänen

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>