Tarmsköljning har inga fördelar men många farliga bieffekter

Tarmsköljning beskrivs ofta som ett naturligt sätt att öka välbefinnandet, men en studie som gjorts nyligen har kommit fram till att det inte finns några bevis som stöder detta uttalande. Istället visar resultaten att tarmsköljning kan orsaka flertalet bieffekter som inkluderar allt från kramper till njursvikt och död.

tarmsköljning med piller

Ofta handlar det om intag av olika medel varefter man spolar rent tarmen med vatten genom en tub som man sätter in via ändtarmen. Forskarna bakom studien anser att det kan finnas allvarliga konsekvenser, oavsett om det görs på ett spa eller hemma, och att medlen som säljs i detta syfte marknadsför fördelar som inte existerar.

Studien gick igenom 20 andra studier som publicerats i ämnet det senaste årtiondet. Medan det finns några rapporter som ser tendenser till fördelar, finns det många fler som noterar sidoeffekter som kramper, uppsvullnad, illamående, kräkningar, obalans i elektrolyter och njursvikt. En del medel baserade på örter har också associerats med aplastisk anemi och levertoxicitet.

Man ger vidare rådet att det finns betydligt bättre och säkrare sätt att förbättra välbefinnandet; ät en varierad kost, motionera regelbundet och sov tillräckligt.

Läs hela artikeln: The Journal of Family Practice

Bild: SXC

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>