The Biggest Loser – inspiration eller desinformation?

Det är lätt att inspireras av människorna som är med i tv-program som till exempel Biggest Loser. Dessa människor har insett att de inte lever sunt – att det måste till en rejäl förändring för att de överhuvudtaget ska överleva. Det är både kvinnor och män i olika åldrar som väger mycket mer än vad som är hälsosamt, som har sökt hjälp och bestämt sig för att få en bättre livsstil.

Jag blir alltid så peppad och faktiskt förvånad över hur starka dom är, både fysiskt och psykiskt, som orkar följa ett stenhårt träningsschema och hålla sig till en strikt diet. Kan de, som är så överviktiga, så kan väl jag också? Vilken härlig känsla det måste vara att tappa flera kilo i veckan. Funkar det för dom så måste det ju också funka för mig. Eller?

Det som lätt försvinner ur det logiska tänkandet är dock just det att de från början väger så mycket. Man kan därför inte förvänta sig att man ska nå samma resultat själv, om man inte är i samma storlek. Dessa personer har många fler kilon att tappa och gör det därför lättare och snabbare. Man kan inte jämföra en person som väger 160 kg med någon som väger 80 kg. Det märks om man kollar på mer än ett avsnitt, att de tappar mindre ju mindre de själva blir.

Man måste också komma ihåg att det inte bara alltid är kilon som räknas. Varför måste målet vara att väga mindre? Vill du förändra något så fokusera på att må bättre, helt enkelt. Tänk också på att muskler väger mer än fett och därför bör man inte bara uppmärksamma siffror.

Deltagarna i Biggest Loser tränar både bort fettet och skapar en sundare livsstil med styrketräning och rätt mat (fast de gör det dock på ett alldeles för hårt sätt, vilket inte alls är hälsosamt och därför är en metod enligt mig som inte bör tas efter). De skapar rutiner som även är menade att följas när de kommer tillbaka till sin vardag.

Tyvärr är programmet lite vinklat och det kommer inte fram att det egentligen inte riktigt fungerar så, men syftet är att deras liv ska förändras totalt och de även kan påverka deras familjer på ett positivt sätt. De har en inställning som handlar om att få mer energi och ett längre liv.

Är det inte just detta som borde ligga i fokus hos oss om det är något vi vill förändra? Är inte det väsentliga egentligen att få känna sig friskare (utan att pressa sig själv på ett osunt sätt)? Är det inte roligare att ha mål som handlar om att orka springa en viss runda, bli starkare och kanske komma i ett par gamla jeans?

Kroppsformen kan ändras även om visaren på vågen verkar ha fastnat. Skulle det inte kännas bättre att kunna uppmuntra andra genom att själv upplevas som piggare, gladare och nöjdare med sig själv istället för lättare? Vem bryr sig om hur tung du är, egentligen? Ägna inte ditt liv åt att hoppa över måltider, stirra på vågen och jämföra dig med kändisar. Den största losern blir då du, fast på ett annat sätt. Du förlorar så mycket tid, kraft och glädje från ditt liv.

Bild: Andreas Lundberg/TV4

Av Licette Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>