Tips för ett fungerande förhållande (till din kropp och din partner)

Du ska älska dig själv och din kropp som du och den är. Men ibland ska du samtidigt älska ytterligare en person – vilket kan komplicera saken. Här kommer några tankar på vägen till ett gott förhållande; både till en annan person och till din egen kropp.

forhallande

1. Kompromissa inte

I alla relationer krävs någon form av kompromisser, för att förhållandet ska vara sunt och kunna växa. Men om din partner vill att du ska kompromissa med ditt utseende eller ditt beteende för att bli ”snyggare”, tänk till! Föredrar du att gå med orakade ben? Det är ditt kroppshår – du bestämmer! Känner du dig fin i, och gillar att använda, smink? Det är ditt val och ditt intresse, även om den du är i ett förhållande med tycker att det är naturligare/vackrare/bättre utan. Du klär dig som du vill, fixar med ditt utseende på dina villkor och äter/tränar som du känner att du mår bäst av – inte för att leva upp till någon annans ideal (även om du råkar gilla personen det handlar om).

Överlag bör pikar kring utseende eller beteende kring utseende ses som varningsflaggor. Visst, din partner kanske främst bryr sig om din hälsa, men sådana pikar fungerar inte och du kommer aldrig kunna uppnå kroppsacceptans i ett förhållande där din kärlek inte accepterar din kropp.

2. Tro på din partner

När det kommer till kommentarer som inte är negativa eller hintar om förändring gäller motsatsen till ovan: Om din partner säger – eller visar – att hen gillar din kropp – ta åt dig! Det kan ibland vara svårt att tro på positiva saker om sin kropp om man själv är/har varit osäker, eller har blivit utsatt för nedsättande kommentarer i andra sammanhang – men om du och din partner har en accepterande attityd till din kropp är det egentligen det enda som spelar någon roll, eller hur?

Utöver att lära dig att acceptera din egen kropp bör du alltså lära dig att acceptera att din partner också gillar den!

3. Kommunicera

Ibland är det svårt att helt slå bort de tvivlande eller dömande tankarna om din kropp eller ditt förhållande, och oavsett hur många gånger din partner berättar hur attraherad hen är av dig kan du fortfarande känna oro. I sådana stunder är kommunikation nyckeln. Har du en dålig dag, med negativ kroppsuppfattning och trista tankar om ditt utseende – berätta det för den du är i ett förhållande med! Även om personen i fråga inte kan få dig att må bättre (ibland är det bara vi själva som kan lyckas med det), kan hen vara uppmärksam på saker som kan göra situationen värre och försöka undvika dem.

Om du inte känner dig trygg med att prata om detta med din partner bör du nog fundera lite över varför. I ett bra förhållande bör sådana saker vara mer eller mindre självklara.

4. Stötta din partner

Kom ihåg att stödet för kroppsacceptans går åt båda hållen! Om din partner stöttar dig till att gilla din kropp och är okej med de val du gör kring ditt utseende, bör du göra detsamma tillbaka. Lyssna på oro och osäkerheter om din partner öppnar sig kring dem. Påminn personen om varför du är attraherad av just hen, och berätta vad du känner. Stötta alla val din partner gör kring sin egen kropp och sitt utseende.

5. Utöva positivt samtycke

Alla former av intimitet ska utövas via positivt samtycke: du ska känna respekt för din kropp och vara trygg tillsammans med din partner, och aldrig gå med på något du egentligen inte vill. Den som är väldigt osäker på sitt utseende eller sin kropp riskerar att känna att hen borde ”ställa upp” på sex eller intimitet, eftersom partnern ”gör mig en tjänst – så ful som jag är”, vilket är så långt ifrån en positiv kroppsuppfattning man kan komma.

Men du ska bara vara med någon som är intim med dig för att du är du, kom ihåg det!

Källa: Proud2bme.org
Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>