Tofu med rotsaker och ”fräs”

Tofu finns att köpa både som färdigmarinerad och helt naturell. I det här receptet använde jag mig av naturell tofu. Ingefära, vitlök, chili, vårlök och gurkmeja användes för att boosta tofun med smak. Till detta är det riktigt gott med råstekta rotsaker, gärna med tuggmotstånd, det bryter av fint till den mjuka tofun.

tofu, recept, rotsaker, vegetarisk

Du behöver, för ca 4 portioner:

  • 6 (ca 550 g) morötter
  • 3 (ca 300 g) palsternackor
  • 4 stjälkar salladslök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2×270 g naturell tofu (t.ex. Kung Markatta)
  • rapsolja
chiliflakes, gurkmeja, flingsalt
ev
  • gröna blad t.ex. bladspenat

Skala rotsaker och skär i tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek rotsakerna på medelhög värme i ca 15-20 minuter. Hacka vitlök och ingefära smått samt vårlöken i mindre bitar. Fräs vitlök, ingefära och vårlök i en panna med rapsolja. Sätt sedan ”fräset” åt sidan i en skål.

Dela tofun i 1 cm tjocka skivor. Stek några minuter på varje sida i en stekpanna med lite rapsolja, chiliflakes och gurkmeja. Tillsätt därefter ”fräset” i pannan. Strö flingsalt på både på tofun och rotsakerna, det gör susen!

Foto: Elin Vikström

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>