Torbjörn Åkerstedt: ”Så gör du för att sova bättre”

Under höstmånaderna kanske vi sover lite mer, då mörkret får oss trötta och vi håller oss inne för både myskvällar och testunder. Men säkerligen finns också de som upplever sin sömn som sämre, och skulle vilja förbättra den.

Symtom som kan upplevas är att sömnen är störd med uppvaknanden, eller att dagrutinerna fungerar dåligt. Du presterar mindre eller sämre och det i sin tur kan påverka ditt självförtroende. I media får vi höra om dem som sover dåligt och recept på hur vi ska förbättra vår viktiga sömn. Sömn tycks vara aktuellt – och viktigt!

Allt för hälsan 2011 fick mässbesökarna och press tillfälle att lyssna på Torbjörn Åkerstedt, professor, och kunnig inom just området sömn. Åkerstedt berättade för åhörarna om hjärnans återhämtning vid sömn, han uttryckte det som att reparation är i fokus och att sömn är medvetslöshet – det vill säga: vår hjärnas olika delar talar inte med varandra under sömnen.

Det som fick ta mycket plats i denna föreläsning var vad du kan göra för att ge dig själv goda förutsättningar för sömn. Sömn går att påverka! Givetvis finns det även tillfällen då det är aktuellt att söka hjälp, men kanske du kan testa detta innan du beger dig till läkaren.

1. Sov i ett mörkt, svalt och tyst rum (14-18 grader). Vi andas in den kylda luften, vilket påverkar vår hjärnas temperatur. Är det för varmt så påverkas ämnesomsättningen i hjärnan. Åkerstedt pratade även om en uppfinning, en pannedkylare, som också skulle kunna bädda för att vi sover bättre. Denna finns ännu ej på marknaden – men vem vet?

2. Undvik kaffe, te och cola samt energidrycker 6 timmar innan sänggående (även alkohol).

3. Undvik hunger – det kan nämligen ge ett adrenalinpåslag – reptilhjärnan sätts på och vi ställs in på jakt efter mat.

4. Regelbundenhet vad gäller sömn – det vill säga att lägga sig och gå upp på samma tider. Det är klart att helgen ser annorlunda ut – men i det stora hela så gillar hjärnan regelbundenhet.

5. Fysisk aktivitet – ger goda återverkningar på vår sömn!

6. Undvik tupplurar!

7. Avslappning – att öva sig i att komma ner i varv.

8. Varmt bad (!) en timme innan sänggående ”lurar” hjärnan till att börja kyla ned sig själv.

9. Var sömnig när du går till sängen, eller när du ligger i sängen. Känner du dig väldigt pigg och har svårt att somna – gå upp igen och gör något helt annat för en stund.

10.  Använd sängen till sömn, inget annat! Det sänder en signal till hjärnan – nu är det dags att sova.

11. Skriv upp en problemlista om du ältar mycket – se till att skriva ned dem på en lapp.

12.  Öva visualisering – är du uppvarvad eller stressad kan du ”se” ditt favoritställe och på så sätt lugna hjärnan.

Har du kanske några tips eller undrar du något om sömn? Skriv en kommentar!

Foto: Emilia Arvidsson

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>