Torkade aprikoser: med eller utan svavel?

”En del torkade aprikoser är orange till färgen och en del skiftar i olika nyanser av brunt? Varför är det så?”

Svaret är ganska enkelt. De som är orange är svavlade och det gör att de bibehåller sin naturliga färg. De bruna är osvavlade och mister därför den fina färgen. Svavel tillsätts i torkningsprocessen av frukterna för att behålla den fina färgen samt för att öka hållbarheten. De produkter som är ekologiska svavlas däremot inte. Detta gör att färgmolekylerna bryts ner och aprikoserna får ett brunare utseende.

Osvavlade aprikoser bäst för hälsan

Ur hälsosynpunkt är det bättre att köpa de osvavlade aprikoserna. Svavel är nämligen allergiframkallande. Redan vid låga doser kan överkänsliga individer få allergiska reaktioner. Astmatiker är extra utsatta då reaktionerna som sker oftast sätter sig på luftrören. Livsmedelsverket rekommenderar t ex att en kvinna som väger ca 60 kilo bör inta max 42 mg svavel per dag. Ju mer man väger, desto högre halter klarar kroppen av det utan att någon reaktion sker. Även om det är väldigt individuellt så kan det vara ett bra riktmärke att följa.

Osäker halt och märkning

Hur hög halt svavel de svavlade aprikoserna innehåller är inget som går att svara på exakt då företagen inte skriver ut det på produkterna. Det är heller inte alltid så enkelt att få reda på om aprikoserna innehåller svavel eller inte då svavlet har E-nummer 220 och därmed inte behöver nämnas med sin rätta beteckning. En bra grundregel är att alla aprikoser som har orange färg innehåller svavel och för att hålla sig på den säkra sidan bör man undvika att äta dessa i allt för stora mängder. Ekologiska är som sagt alltid osvavlade och helt ofarliga ur allergisynpunkt.

Torkade aprikoser näringsrika

Torkade aprikoser väldigt näringsrika. De är rika på järn och andra mineraler, t ex kalium. Men de är även väldigt rika på kostfibrer. Aprikoserna innehåller dock mycket socker liksom all annan torkad frukt vilket man bör tänka på i fall man äter stora mängder. En annan sak som aprikoser också har gemensam med annan torkad frukt är att de kan sätta fart på magen – vilket är kanon i fall kroppen protesterar med förstoppning någon gång, men inte är så bra i fall man har en väldigt känslig mage.

Så njut av de osvavlade aprikoserna till mellanmål, som kvällssnacks eller varför inte i filen? Användningsområdena är många!

Källa: Livsmedelsverket 

Bild: SXC

Mer att läsa

5 kommentarer

 1. 1

  Detta har varit en källa till diskussion här hemma! Eller mellan mig och min mor rättare sagt. Jag köper nämligen osvavlade aprikoser och ger vår dotter av dem. Men en bekant till familjen säger sig ha blivit sjuk av en afrikansk parasit som fanns just i osvavlade aprikoser, och menar att svavelprocessen skulle ta kål på dessa. Jag har inte pratat direkt med henne om detta, och det kan ju låta lite mysko, men det är inte utan att man tänker på det ibland när jag tar fram de mörka godbitarna… Kan det stämma?

  • 2

   Cecilia,
   Detta är mycket svårt att veta. Har aldrig läst om något sådant, men visst det kan stämma. men då ska man komma ihåg att om man överhuvudtaget blir sjuk av en parasit har personen drabbats av extrem otur. Jag tror verkligen inte att detta är något stort problem då de flesta stora företagen som håller på med ekologisk odling även har bra kontroller, tycker det är konstigt i fall en parasit klarar sig genom den processen. Men visst i och med att svavlet ger en konserverande effekt av frukterna kan det hända att de svavlade aprikoserna är mer riskfria. Men jag tycker absolut att du ska fortsätta äta de mörka, det är bättre att säkra sig och sitt barn från allergisymtom än ev parasiter som må vara väldigt ovanlig.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>