Träna i en förening – ett nygammalt sätt att röra på sig

Så här i början av januari brukar det kunna finnas en och annan som just har avgett mer eller mindre uttalade löften om nystarter och träning. Man kan tycka vad man vill om just nyårslöften men det är svårt att bortse ifrån att årsskiften faktiskt är väldigt bra tillfällen för den som är sugen på att prova något nytt och skaffa sig lite nya träningsrutiner.

tennis

Många köper förstås gymkort den här tiden på året men jag vill passa på att slå ett slag för möjligheten att testa någon helt ny träningsform. Ett gymkort kan man skaffa när som helst men det är just vid terminsstarter som det är ett ypperligt tillfälle att prova på nybörjarträningar med lite smalare inriktningar. Dessutom vet vi alla att gymmen är proppfulla i januari men när vi väl kommer in i mars har väl ungefär hälften av alla nya medlemmar tröttnat och återvänt till sofflocket.

I Sverige finns drygt 20 000 idrottsföreningar vilka är hemmahörande i 69 olika specialidrottsförbund och här finns en stor spännvidd med allt från bågskytte till triathlon representerat. Över två miljoner svenskar mellan 18 och 64 år är medlemmar eller har förtroendeuppdrag i någon idrottsförening (2010 års statistik från SCB). Föreningssverige är alltså stort och det finns många fördelar med att utöva en idrott i föreningssammanhang. En aspekt av det är att det kan vara väldigt stimulerande att träna på något specifikt med duktiga och dedikerade instruktörer. Att träna med målet att bli en bättre utövare, att alltså inte enbart träna upp sin fysik utan även sin teknik, kan faktiskt tillföra ytterligare en dimension till träningen. När man kommer i kontakt med en rolig och tekniskt krävande sport kan den mentala behållningen bli en väldigt väsentlig aspekt av träningen och en nog så viktig del i varför den verkligen blir av vecka efter vecka – du vill helt enkelt inte missa något.

Det blir naturligtvis också en helt annan intimitet att utöva en idrott i en förening och du lär känna såväl medtränande som instruktörer. Den sociala aspekten är halva nöjet för många utövare och också ytterligare en anledning till varför man inte vill missa träningen. En annan är att träningen i regel är schemalagd på fasta tider, men detta kan förstås ha såväl fördelar som nackdelar.

Medlemskap i föreningar är ofta ganska billiga och de allra flesta brukar erbjuda gratis prova på-tillfällen vid terminsstarter. På Riksidrottsförbundets hemsida finns alla specialidrottsförbund listade och där kan du söka på distrikt och tillhörande föreningar. Ett tips är att först kolla igenom om det finns något som verkar intressant där du bor och sedan kolla upp vilka träningstider som gäller.

Gott nytt träningsår!

Källa: www.rf.se

Av Jenny Bagglund

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>