Tränar du som en tjej?

Har du någonsin funderat på vilken typ av träning du ägnar dig mest åt och varför? Om man tittar lite närmare på könsfördelningen på gymmet där jag tränar skulle jag spontant gissa på att om du är kvinna så är sannolikheten betydligt större att jag träffar på dig i spinningsalen än i gymmet. Och den gången i veckan du är i gymmet hittar jag dig troligtvis i färd med att göra situps eller rygglyft, möjligtvis med hjälp av någon maskin emellanåt, men den största delen av tiden ligger du nog ändå på en matta och stretchar.

En grov generalisering? Javisst, men ändå inte på något sätt en falsk bild av hur det faktiskt ofta ser ut. Myterna och föreställningarna om träning kopplat till kön tycks vara många och seglivade.

Naturligtvis finns det många orsaker som bidrar till att kvinnors och mäns träningsvanor ser ut som de gör och som på så många andra plan i samhället upprätthåller vi ofta omedvetet och vanemässigt dessa mönster utan att reflektera närmare över de egentliga orsakerna eller för den delen konsekvenserna av det.

Givetvis har alla människor olika förutsättningar och olika intressen för olika träningsformer och som bekant är ju den bästa träningsformen den som faktiskt blir av. Min poäng är helt enkelt att uppmuntra till lite självrannsakan – ger du verkligen alla dina muskler vad de förtjänar? Om inte, är det inte dags?

Av Jenny Bagglund

Bild: FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>