Träning – trendspaning

Träning – aldrig har vi översköljts av så många tips som nu. Vi har samlat några av de senaste trenderna, kanske hittar du något som passar dig?

träna, trend, trendspaning, löpning, jogga, hemmaträning, gym, tid, tidsbrist, effektivt, tips, medvetenhet, tillgängligt, tufft, gemenskap, tävla, tävling

 

Tillgängligt

Träning ska funka för alla. Är det något vi har idag, så är det fullbokade kalendrar. Inte konstigt att hemmaträningen vuxit sig stark. Att ha sitt eget lilla hemmagym kan vara ett sätt att hålla igång. Några få redskap, inspiration från bloggar och youtube och du kan sätta igång redan idag. Att dessutom använda den egna kroppen som motstånd är också hett!

Löpning eller att jogga är trenden som hållit i sig i några år, och frågan är om den inte växer fortfarande. Fördelen är att du väljer själv när du ska ut och ta en löptur. Det viktiga är att först bygga upp din kropp successivt, för att undvika skador. Följ ett program, för att utvecklas på rätt sätt.

Löparböcker:
Löpträning (Ingmarie Nilsson)
Born to run: jakten på löpningen själ (Christopher McDougall)

Tufft

Det tävlas som aldrig förr, och ofta tar biljetterna till olika utmaningar slut på bara några minuter eller någon dag: det är alltifrån maraton till Vasalopp. Den vanlige Svensson vill inte vara motionär, utan ställer sig modigt på led efter elitidrottarna. Att träna tufft är det nya svarta. Här är det ändå viktigt att lyssna på kroppen och ge den rätt förutsättningar. Högintensiv träning (H.I.T) utmanar, och ger dig känslan av effektivitet – ofta är passen kortare än vanligt. Exempel på tuffare träning är Crossfit, högintensiva cirklar, och styrketräning med tung belastning (t ex Grit Strength som SATS tillhandahåller på sina gym).

Gemenskap

”Tillsammans” som trend är också en positiv företeelse – med andra blir det plötsligt roligare – och kanske orkar vi mer? Titta på Friskis&Svettis som under många år haft utomhusgympa på somrarna  där människor tillsammans kan träna. Gemenskap blir en viktig dimension, och det finns flera som hakat på: träningsevent – en relativt nystartad verksamhet har gemenskap som ett av sina ledord när de erbjuder olika events under året. Ett av eventen har hängt med länge, Blogger Boot Camp, där träningsbloggare och läsare samlas tillsammans för att träna och umgås. Enligt arrangörerna är det viktigt att inte bara peppa på nätet, utan också ge varandra en high-five irl. Inom löpning ser vi också grupper som startas runt om i landet, se till exempel det kvinnliga nätverket B.A.B.Y som har startat  B.A.B.Y Runners team i olika städer.

Och framtiden?

Tid är något som fortfarande upplevs som en bristvara, vilket påverkar vår träning – om den blir av eller inte. Även för dem som tränar mycket, behövs planering och fokusering. Den kommande trenden, som kanske redan landat hos några inbitna, är att träna smart. Det handlar inte längre om hur ofta du tränar, utan vad du faktiskt gör när du är på ett träningspass: kvalitet framför kvantitet. Dina investerade minuter ska vara värdefulla, ur ett träningsperspektiv. Där blir också din närvaro viktigt – att du faktiskt är medveten om vad du håller på med!

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>