Träningsreklam, bra eller dåligt?

Reklam förekommer överallt. Vi tänker inte ens på alla de gånger vi utsätts för reklam under vår vardag. Men ofta pratar vi om reklam som något negativt, något vi tycker är jobbigt som företag bara gör för att tjäna pengar.

När jag tänkte på detta häromdagen insåg jag faktiskt att all reklam måste inte vara negativ för oss konsumenter, för det finns faktiskt reklam som säljer produkter som är bra för oss.

Träningsreklam är det självklara exemplet för mig ur denna kategori. På många sätt är detta bra ur hälsomässiga perspektiv men ändå negativa på vissa andra fronter. Jag kommer punkta upp en del åsikter som jag har om denna reklamform och sedan får gärna ni läsare fylla på med era tankar och åsikter om denna sorts reklam, är det rätt eller fel med reklam för träning, träningskläder, träningsmaskiner, och olika träningsformer?

Fördelar:

  • Reklamen kan öka individers träningslust och motivation.
  • Reklamen kan få oss konsumenter att testa på nya sporter och aktiviteter som vi kanske annars aldrig hade tänkt på.
  • Man kan köpa nya kläder eller redskap som får en att vilja träna med en gång för att testa de nya sakerna. Kanske blir man mer motiverad om man köper något nytt till varje termin och på så sätt lättare komma igång? Själv kan jag tycka att min träning inte styrs av de materiella sakerna men det är alltid roligare att träna om man har något på sig eller något redskap som man tycker väldigt mycket om.
  • Vi kanske upptäcker företag som vi aldrig annars hade reagerat över och på så sätt aldrig hittat rätt utrustning.
  • För en del individer kan det kanske vara en lite skjuts på vägen till att börja träna efter ett långt uppehåll.

Nackdelar:

  • Pressen över att köpa nya saker kan eventuellt öka och bidra negativt till den annars positiva träningskänslan.
  • Det är inte miljövänligt. Reklamen i säg är inte speciellt miljöfarlig så länge den är via våra tv apparater. Men resultaten av reklamen så som ökad konsumtion av kläder och utrustning är inte bra för det belastar vår natur.
  • Individer kan bli negativt påverkade av reklamerna ifall de visar personer som är onaturligt vältränade, då kan självförtroendet lätt få sig en törn i fall man inte känner igen sig i deras ”perfekta” bild.

Åsikterna kan bli många och de kan se väldigt olika ut. Vad har du för åsikt, och framför allt: är reklam för träning något positivt eller negativt?

Bild: anankkml / FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>