Tre sätt att säga nej utan att känna skuld

Det är vanligt att ångest och oro har skuld som grund. Om du är en sådan som alltid försöker behaga andra människor, eller är rädd för att göra andra besvikna när du säger ‘nej’, så kanske det också är så att du känner dig ständigt stressad eller ångestfylld. Att säga nej är svårt för många, och om de gör det, framkallar det känslor av skuld, skam och besvikelse. Här är några effektiva sätt att få fram ett ‘nej’ utan att orsaka en konflikt med dig själv, eller andra.

nej

Vi har alla förpliktelser som vi inte kan säga nej till, men ibland kommer det upp situationer där vi kan lära oss säga nej utan att känna oss skyldiga.

Kommunicera

Många gånger blir ett ‘nej’ inte accepterat för att personen du säger det till inte förstår varför du säger nej. Att kommunicera din mening på ett ärligt sätt hjälper personen som ställer krav på dig att förstå att du har en bra anledning till att inte kunna genomföra det (och med en bra anledning menas inte ”bra ursäkt”: att du känner dig stressad eller behöver vila är en lika legitim anledning som om du skulle befinna dig på andra sidan jorden och därför inte skulle kunna hjälpa till).

Erbjud en annan lösning

De flesta av oss har fulla kalendrar och försöker få tid till jobb, familj, vänner, fritidsaktiviteter, och så vidare. Vi kan omöjligtvis närvara på allt vi blir inbjudna till. Om du exempelvis missar någons födelsedagsfirande – fråga om du får bjuda på en födelsedagslunch en annan dag istälet. Gäller det jobbet så finns det säkert andra sätt att lösa uppgiften på.

Säg bara NEJ

Ibland känner du kanske att du faktiskt inte har lust att förklara, eller erbjuda andra lösningar. Ibland betyder ett nej bara ett nej, och innebär att du inte låter dig själv bli utnyttjad. Du har rätt att säga nej utan ytterligare förklaringar. När du gör det bästa du kan och behandlar andra med respekt, så är det tillräckligt. Att ta hand om dig själv är en viktig del i att vara vänlig mot andra, och att säga nej till nära och kära kan faktiskt vara bra för dem också.

Källa: Huffington Post

Originalbild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>