Tre tips för en finare jul

Julen är snart här – en högtid som för många innebär både släkt, familj, julmat och, inte minst, många förväntningar. Att göra alla nöjda, slippa de största missförstånden och faktiskt få en god jul… går det? Vi hoppas det och här kommer tre tankar från Rebecka Nelson som en hjälp på vägen.tre tips jul

Återupptäck varandra vid julbordet

När nära och kära samlas, kanske efter tid på olika håll och med olika liv till vardags, är det lätt att ta vid precis där man slutade. Vi placerar varandra lätt i fack; ”han är si och hon är så”. Dessa etiketter kanske vi har haft ända sen uppväxten, eller så grundar de sig i ett första intryck, flera år tillbaka.

En idé kan därför vara att försöka att se människorna du har runt omkring dig med nya ögon; inte bara anta att lillebror kommer att gnälla över klapparna eller att faster kommer att ta över samtalet innan sillen ens är framdukad. På ett år, eller sedan senast ni sågs, kan det ha hunnit hända mycket i någons liv, och man kan både hinna utvecklas och mogna.

Fundera på dig själv som utgångspunkt: Är du precis samma person som du var förra julen? Det kan vara svårt att börja ”lära känna varandra på nytt”, men om alla anstränger sig så kanske inte samtalen stannar vid vad folk jobbar med. Du kan också utvecklas själv, genom att träna på att se människor ur ett annat perspektiv.

Var dig själv och var ärlig

Försök att vara ärlig både mot dig själv och dem du har omkring dig med vad du känner och tänker. Detta kan göra att både konflikterna och missförstånden blir färre. Istället för att skrika eller bli arg för att någon annan gör som den gör, kan du försöka ha lite extra tålamod och säga: ”Jag känner så här när du behandlar mig på så här” eller ”Vad sägs om vi gör så här istället?”.

Oftast öppnar sådana fraser för mer lugna samtal, där ni kan komma fram till hur båda tänker och hur ni ska lösa det på bästa sätt. De du har runt dig tycker om dig för den du är och vill ditt bästa. Tillåt dig själv att vara DU fullt ut – utan fasader eller masker.

Planering och perfektion är inte lika med lycka

Det är få jular jag lagt speciellt på minnet för att skinkan var perfekt griljerad, för att det fanns femton sorters julgodis eller för att julgranen inte barrade. Stunder jag minns är de enkla, de som vi ofta inte ens hade planerat eller ansträngt oss för; en kort promenad i skogen alla syskon samlade, ett sällskapsspel på kvällen eller när alla skrattar spontant tillsammans.

Sänk kraven, försök att släppa förväntningar du kanske känner från andra och fundera på vad som är viktigt för just dig och er. Lägg energin på det och låt resten vara för en stund. När alla trivs och är tillsammans är det ingen som tänker på om det dammsögs en extra gång under soffan eller om pepparkakorna är hembakade. Allt behöver inte bli perfekt – det kan bli väldigt fint ändå.

P.s. Är det så att ni kommer fram till att du inte är speciellt bunden vid traditioner och att det inte behöver vara som det alltid varit – varför inte bjuda in någon som kanske sitter ensam på julafton…? d.s.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>