Trendspaning: Bokmässan 2015

Efter att under en dag ha följt alla hälso- och livsstilsseminarier på bokmässan i Göteborg kan Livskick konstatera att trenderna håller i sig inom kost och hälsa. För att må så bra som möjligt ska vi äta raw food, veganskt, och glutenfritt. Eller…? 

bokmassan1

När man betalar inträdet till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg känns det lite som att få tillträde till all kunskap i Sverige. Hela anläggningen kryllar av bokförlag, föreningar, professorer, kändisar, tidningar och – givetvis – böcker. Har man bara en dag på mässan gäller det att planera in seminarierna man vill gå på in i minsta detalj. Tidsplanen är späckad.

Glutenfritt, raw food och veganskt håller i sig
För att spana in vad som just nu är hett inom hälso-området spenderade Livskick hela förmiddagen vid Hälsa och Livsstil-scenen. Efter att ha lyssnat på en rad lyriska personer som plockat bort gluten, börjat äta raw food eller håller sig till en helt vegansk kost, kunde det konstateras att trenderna håller i sig; kosthållningar som dominerar är begränsade och kräver en hel del kunskap för att genomföra på ett hälsosamt sätt.

Hårfin gräns mellan hälsa och ohälsa
Framåt eftermiddagen var det dags att byta miljö mot det lite mer vetenskapliga Forskartorget. Att lyssna på Carl Cederström, författare och docent, som pratade om ”Wellnessyndromet”* var lite som att komma ner på jorden igen efter en spännande tid bland molnen. Tänk om dagens hälsokrav stjälper mer än de hjälper? Hur många blev inspirerade och hur många kände sig pressade av förmiddagens föreläsningar? Gränsen mellan hälsosam och hälsofarligt är hårfin.

Myten om gluten avslöjades – men används som säljknep av andra
Dagen avslutades med en föreläsning med namnet ”Glutenfritt – trendig diet som döljer en folksjukdom” av överläkare och docent Anneli Ivarsson. Anneli bekräftade att diagnosen glutenintolerans ökar, men att det är just det som är så viktigt, att få diagnosen konstaterad (något vi skrivit om tidigare på Livskick). Anneli poängterade också att glutenfritt inte är det samma som hälsosamt (så länge man inte har celiaki) och dementerade myten om att gluten blir till ett klister i magen, något som Kristin Kaspersen – aktuell med en ny kokbok baserad på glutenfri kost –  tidigare under dagen hävdat. Där och då önskade jag att fler åhörare fick ta del av den informationen. Inte bara för att dementera en myt, utan också för att ge insikter om att man alltid ska vara källkritisk –  även om informationen kommer från en bok.

Läs också:

*kommer att recenseras på Livskick inom kort: håll utkik!

Bildkälla

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>