Trygga förebilder – gott att ha, svårt att vara?

Forskning från Karolinska Institutet visar att trygga förebilder kan ingjuta trygghet i andra och verka förebyggande för att utveckla fobier. Men vad innebär detta för de av oss som inte är ”tryggheten personifierad”? Åsa Jansdotter resonerar kring hur fakta kan påverka oss i vår strävan att fungera som förebilder.

Bild: Pixabay

Bild: Pixabay

De flesta av oss är rädda för något. Kanske är det inte en regelrätt fobi, men för många är till exempel spindlar, smuts och öppna platser något som orsakar starkt obehag eller rädsla. Det kan vara handikappande att leva med fobier. Dessutom kan en sådan otrygghet ”smitta”, när vi för över våra rädslor till yngre generationer. Nu har forskare konstaterat att det också kan fungera i motsatt riktning. Finns det trygga förebilder som reagerar med lugn och sans inför morrande hundar eller flygresor kan det göra att fobier utvecklas mer sällan. Det är förstås positivt. Men samtidigt; hur reagerar de tilltänkta förebilderna (vi själva) av att veta att det är viktigt att vara trygg? Jag tror knappast att vi automatiskt blir mer trygga.

Forskning för i många fall något gott med sig, men kan också lägga ökad tyngd på det redan skavande prestationsoket som flera av oss bär. Min första tanke när jag läste nyheten från Karolinska Institutet var att skriva något fint om trygga och goda förebilder. Jag såg framför mig en intervju med en trygg farmor som berättade hur hon såg på att vara förebild. Men så tänkte jag plötsligt: Om jag inte har någon väl förankrad farmor då? Om morfar undviker folksamlingar, pappa har en ångestproblematik och jag själv är flygrädd – vad skapar det för tankar och funderingar i mig när jag läser om hur gott och förebyggande det är med trygga förebilder? Skulle det kunna skapa ännu mer oro? Oro för att inte leva upp till det där goda som en vet behövs, det där trygga som en har läst är bäst för barnens framtid. Hur mottagliga är vi för den forskning som vi möter? Hur mycket påverkar den oss och vårt eget beteende?

Jag tror svenskar generellt är trendkänsliga. Vi är måna om att göra rätt och testa det som är ”inne” just nu, och denna strävan riskerar att göra oss mindre stabila i oss själva. Istället för att titta framåt kanske vi borde titta mer bakåt? I första hand tycker jag det kan vara en god idé att avstå tidningar som inte är så nogräknade med faktagranskningen. I andra hand kan vi dessutom fundera över om vi överhuvudtaget behöver ta till oss all ny forskning. Kanske skulle en paus från fakta motverka känslan av en allt ökande tyngd på våra axlar?

På något vis är nog de flesta av oss förebilder. Även om vi inte har egna barn så sätter våra beteenden och tankar exempel för de som tar del av dem. En del som syns på sociala medier eller i kändisvärlden tar aktivt avstånd från detta fenomen, och säger att de inte har bett om att vara förebilder. Kanske är detta avståndstagande ett uttryck för att det är lite läskigt att vara en förebild? Kanske finns en rädsla för att inte kunna leva upp till att vara den där trygga förebilden som efterfrågas? Jag har själv ett instagramkonto kopplat till mitt jobb, där jag då och då lägger upp små tankar om livet. Ibland kan jag fråga mig själv om jag far med för stora ord; om jag utger mig för att ha mer koll på livet än vad jag egentligen har? Men så sa en klok person till mig: Att vara förebild behöver inte betyda att vi är fullkomliga i det vi gör och tänker, det är att visa vad vi strävar mot som är att vara förebild”.

Dessa ord kan nog tjäna som lugnande inför bilden av den trygga förebilden som för över sin trygghet på de yngre. Att vara trygga förebilder behöver inte innebära att vi är felfria (vilket är väldigt tur – för det är faktiskt ingen av oss som är!). Forskningen kommer fortsätta komma med rön om hur vi ska göra och bete oss för att vi ska vara så bra möjligt, och min förhoppning är att vi i fortsättningen ska ta den med mer ro. (Och kom ihåg att sålla bland den vetenskap du faktiskt ”behöver” ta till dig – det gör dig till en god förebild i dagens medialandskap!)

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>