Tv-spaning: Letandet efter Livskickar

Tv-program har länge lärt oss att upptäcka nya länder och nya matrecept. Nu vill de lära oss att upptäcka livet.

tv

Från naturprogram till resor

Jag växte upp med bilder av exotiska vyer på tv-skärmen; Savannen i Mitt i naturen blev till spanska olivlundar i Packat och Klart, som ersattes av thailändska stränder i När och Fjärran. Naturnördiga och reslystna programledare tog med publiken världen runt med hjälp av sitt kamera-team – och det var nog fler än jag som avundsjukt undrade om de faktiskt fick betalt för att uppleva jordklotet live. Men sedan började vi resa själva. Inpå 90-talet började charter redan bli blasé och både den där savannen och de långväga stränderna besöktes av tv-publiken själv, helt programledarlöst.

Dokussåpornas framfart

Behovet av mer avancerade reseprogram ledde till både dokusåpa-varianter med kändisar på vift och matfokuserade tv-trippar med kockar som “smakade sig runt världen”. Men samtidigt som den utvecklingen fortsatt i tv-branschen, har upplevelse-, tränings- och matreseutbudet exploderat i tjänstebranschen – med andra ord: vi kan resa utan rutan. Så tv behövde något mer än sevärdheter och restaurangtips. Det behövdes ett nytt sätt att resa – och få oss att åka med.

Meningen med livet

Livet, verkar branschen unisont ha tänkt. Livet ska faktiskt alla resa genom – så tänk om vi skulle försöka hitta sevärdheterna och tipsen för den resan? Och sedan ringde de Hanna Hellquist. Hennes Jakten på Lyckan sändes under våren 2011 och följdes av Jakten på det perfekta livet året därpå. I programmen fick vi följa Hanna under samtal med kända och okända personer om olika aspekter på ett lycklig liv. Hon undersökte, testade och utvärderade såväl känslosamma som materiella förutsättningar för lycka och fulländning. En resa för programledaren själv – men en vi lätt kunde följa med på. Om vi förstod Hannas breda värmländska, vill säga.

Annars kunde vi 2013 välja en liknande resa, men på engelska. Då for nämligen Karl Pilkington (som tidigare gjort reseprogrammet An Idiot Abroad) genom The Moaning of Life. Precis som Hanna tittade Karl på de stora aspekterna av livet och lyckan: kärlek, barn, jobb, och död. Till skillnad från Stockholmslägenheter och hus i Gnesta gick Pilkingtons resa dock över än mer skilda kulturer, då han väljer att undersöka giftermål i Indien, för att sedan uppleva naturlig barnfödsel på Bali och besöka en begravning i Ghana. Allt för att “finna sig själv” och “hitta meningen med livet”.

Meningen med Livet går för övrigt just nu – inte på tv, men väl en teaterscen nära dig – som show med Alex Schulman och Sigge Ekelund. En mer introspektiv resa, men uppenbarligen tidsenlig. Vår andra manliga kulturduo – Filip och Fredrik – var dock före med temat. I förra årets La Bamba fick Filip Hammar tillsammans med vännen Fredrik Wikingsson uppleva sina livsdrömmar live, med oss som medresenärer i soffan. Om Alexs fru Amanda Schulman drömt om att besöka medium och slåss med MMA-stjärnor är något oklart – men detta med mera gör hon i sin jakt på livets kickar i hennes och systern Hannahs program Ett härligare liv, som sänds under hösten.

Jag antar att även den mest exotiska vy kan bli blasé. Livet – med toppar, dalar och sköna livskickar – kommer aldrig att bli det. Så häng framför tv:n med gott samvete. (Eller, för all del, stanna och läs här på Livskick istället….)

Vill ditt barn också uppleva livets ämnesområden? Livskick tipsar om Barnens Pod!

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>