Underbar och älskad av alla? Så minskar du behovet av att vara omtyckt

Vi har alla ett grundläggande, mänskligt behov av att vara omtyckta. Vi ska ta oss en närmare titt på denna företeelse – hur långt sträcker sig egentligen den där strävan av att vara just underbar och älskad av alla?

omtyckt

Det är inte konstigt om du vill att människor ska tycka om dig. Men räcker det att dina närmaste vänner och din familj tycker att du är fantastisk? Eller grämer du dig över vad andra personer, som kanske inte känner dig egentligen, tänker om dig? Spelar det roll vad vänners vänner, din partners vänner, arbetskamrater eller kassörskan på ICA tycker? I sådana fall kanske du känner igen dig i följande situationer:

 • Om du har tagit mod till dig att göra din röst hörd under ett möte, är det enda du kan tänka på efteråt hur du uppfattades av de andra personerna på mötet.
 • När andra i din omgivning luftar sina värderingar håller du med istället för att säga vad du egentligen tycker.
 • Du har ofta svårt för att prova nya saker på grund av rädslan att misslyckas.

Behovet av att vara omtyckt av alla gör dig begränsad eller hämmad i din vardag, för att din tankeverksamhet går åt till att fundera på vad andra ska tycka. Nedan följer några saker att tänka på för att få lite perspektiv:

1. Fundera över vilka personer du vill ska tycka om dig. Dina närmsta vänner eller familj tycker redan att du är bra. Så vilka andra personer är så viktiga för dig, att de får lov att styra så mycket över dina livsval?

2. Reflektera över om du har tid och energi att uppfylla dina genuina drömmar och mål, om du samtidigt ska ha tid att ägna dig åt att försöka få andra människor att gilla dig? Har du verkligen tid med båda delarna?

3. Om ditt behov av att bli omtyckt är väldigt stort, fundera över vad det egentligen beror på. Kan det vara svajande självkänsla eller något i din egen vardag som du inte är nöjd med? Vet du orsaken blir det lättare att hitta lösningen.

4. Träna på att säga ifrån om du brukar ha svårt för det. Man kan säga saker på många olika sätt – börja där du känner dig bekväm. Självkänslan stärks av det.

5. Om du möter någon i din omgivning som har ett förändrat beteende gentemot dig, så drar karusellen av självrannsakan lätt igång. En liten dos av sådant är bra – men när logiken konstaterat att problemet inte sitter hos dig själv, så stanna upp där! Fortsätt inte leta efter om du gjort något fel.

6. Är du perfektionistisk eller överambitiös för att din arbetsgivare ska tycka att du är bra nog, så kan du öva på att sänka kraven. Är du en sådan person så har du troligtvis också även utrymme att sänka prestationsnivån till 50% och ändå ha gjort ett fullgott arbete!

7. Tänk över om det är rimligt att alla människor du möter ska tycka om dig. Oavsett om du skulle ha en jättebra dag och vara ditt allra bästa jag, så kan du aldrig kontrollera vad andra tycker om dig. Hur mycket du än försöker så kan du faktiskt inte veta vad andra tänker.

8. I sociala medier har det på sistone figurerat texter om vad människor som ligger på dödsbädden ångrar mest i sina liv. I topp återfinns ångern över att ha levt sitt liv utifrån andras förväntningar. Känner du dig träffad av denna text så börja redan nu att öva på att bli av med behovet att vara omtyckt av alla!

Bild: Pixabay

Mer att läsa

4 kommentarer

 1. 1

  Det var bara ett par år sedan som jag kom underfund med att jag inte behövde ändra på allt hos mig själv. Jag säger alltid vad jag tycker i diskussioner, deltar aktivt i alla möten, påpekar sånt jag inte tycker fungerar bra o.s.v Ibland hade det varit galet skönt att bara hålla tyst, inte bry sig och bara vara en sån som smälte in i väggen, men det är inte sån jag är och nuförtiden tycker jag att det är ok. Nästan jämt.

  • 2

   Vad fint att höra! Det är ju verkligen dit vi vill komma, att minska tankarna på att vi måste förändra oss själva för att duga. Vi är ju alla olika och det är ju som är så underbart egentligen!

 2. 4

  Vill bara säga att jag känner mig träffad på alla punkter.

  Problemet är att det har kommit till en punkt för mig där jag inte egentligen vet vad jag tycker eller står för eftersom jag under alla mina år varit en ja-sägare och hållit med vad andra tycker och varit dem till lags.

  På senare tid har jag försökt tackla dessa problem genom att försöka bilda mina egna uppfattningar och värderingar genom att läsa mer, öka min allmänbildning och försöka delta i diskussioner. Du kanske har tips på bra böcker?

  Jag har märkt att jag blivit för bekväm i min situation och inte vågat utsätta mig för situationer där jag kanske kan utvecklas och lära mig mer. Även på denna fronten har jag försökt bättra mig.

  Tack för ett fantastiskt inlägg

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>