Unga och mat – viktigt med förebilder

Idag finns det, som jag ser det, konkreta problem. Det som kanske är tydligast är trenden ”size zero” bland unga tjejer. Det ska helst inte ätas alls och ska man äta så ska det räknas på kalorier och vågen lurar under sängen. Det är klart att detta skapar ångest. Men samtidigt är det inte konstigt – även som vuxna har vi problem med att acceptera vår kropp, eller hur? Det finns dieter av olika slag och vi räknar, väger och räknar igen.

Nu ska du inte tro att jag förbannar viktkontroll, för så är det inte. Det är klart att det är bra att veta vad vi stoppar i oss. Men att vågen styr istället för hur kroppen mår (hjärna, mage, hud, naglar och hår kan säga ganska mycket) kanske egentligen är ganska missvisande? Och att muskler väger mer än fett gör att vågen verkligen kan bli en fiende.

Alla dessa frågor om vikt, mat, mående och träning hos unga gör att det är viktigt med förebilder för dem. Just en sådan man (idrottsläraren) som jag träffade tyckte jag var ett ypperligt exempel – för kost och motion går hand i hand. Och att som vuxen vara förebild och ”utbilda” den unga generationen tror jag är viktigt. För ungdomar idag hämtar information från källor där just size zero är förebilden. En mycket snedvriden förebild.

Har du chansen att vara en förebild för ungdomar, passa på – jag tycker det är viktigt och också ett ansvar som vi har. Hos ungdomar med övervikt  är det också viktigt med förebilder och med sunda inställningar.

Foto: Bina Sveda

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>