Utomhuslekar för hela familjen

Svenska utredningar har visat att våra barn spenderar alldeles för tid med fysisk aktivitet. Målet för barn är att de ska vara fysiskt aktiva minst 7 timmar i veckan – alltså en timme om dagen. För en vuxen är det minst 30 minuter om dagen som är önskvärt.

För ett förskolebarn torde detta inte vara något större problem, men ju äldre barnen blir, desto mer stillasittande blir de i skolan. Dessutom har många barn intresse för datorspel och tv-tittande. Att samhället utanför hemmet ovanpå detta gör att föräldrar inte vill släppa ut sina barn att leka själva gör ju inte saken bättre. Men hur ska man göra då? Här kommer några tips på roliga aktiviteter du kan göra tillsammans med dina barn.

Skattjakt

Rita först en skattkarta och skriv ner några saker ni ska leta efter på ert bostadsområde eller i någon närliggande park. Det kan vara någon växt, ett träd, en skalbagge, en sten – vad som helst. Vill du göra det lite mer avancerat kan du även gömma något som barnen får hitta – men glöm då inte bort din egen motion!

Vattenspridarlek

Har du en vattenspridare på tomten är detta ett väldigt roligt sätt att få luft, sol och motion. Byt om till badkläder (eller andra kläder som kan bli blöta). Lägg ut badleksaker på gräsmattan som barnen ska fånga utan att bli blöta av vattenspridaren. Du kan även manövrera slangen själv och busa med barnen när de försöker fånga dig utan att bli blöta.

Rulla fram

Ta fram cyklar, inlines, sparkcyklar eller skateboards och ta en tur med familjen. Lämna bilen hemma nästa gång ni ska till affären eller någon annan stans. Dessutom, om du har lite mindre barn, kan du ta en powerwalk eller joggingtur bredvid ditt barn om det cyklar. Det är bra motion för alla!

Plocka bär eller svamp

I skogen finns blåbär, lingon och svamp som är färdiga att plockas. Att promenera runt i skogen i flera timmar och leta är både skönt och bra för kroppen.

Spela boll

Fotboll, badminton eller innebandy kan göras på vilken gräsplätt som helst. Det är både roligt och ger motion. Bor ni i ett område med fler barnfamiljen hänger de säkert på också vilket ju gör det ännu roligare!

Rött ljus – grönt ljus

Här är reglerna: Du börjar leken och är stoppljuset. Barnen/de andra deltagarna (det är roligast om de är fler än två) ställer sig på en linje på andra sidan gräsmattan (gärna med ett ordentligt avstånd mellan dig och dem). Stoppljuset bestämmer hur barnen ska ta sig framåt (springa,krypa, hoppa…) och ropar ”grönt ljus!” och så är loppet igång. Den som först tar sig till stoppljuset vinner och blir stoppljus nästa omgång. Mitt i loppet kan stoppljuset också bestämma sig för att byta färg och ropa ”rött ljus!” och då måste deltagarna stanna. Om någon inte stannar måste denne börja om från början. Stoppljuset kan också ropa ”gult ljus!” vilket innebär att deltagarna bara kan gå sakta framåt.

Trädgårdsstäda

Varför inte få lite motion samtidigt som trädgården blir fin? Man kan även tvätta bilen tillsammans, vad som helst! Sätt gärna på lite musik som piggar upp under tiden, det gillar barnen.

Stafettlopp

Skapa en hinderbana på gräsmattan på något sätt, eller stationer som bestämmer var varje stafettdel slutar och börjar. På en bana kanske man måste gå som en krabba, på en annan dansa med rockring – använd fantasin. Gör det till en rolig tävling som passar alla deltagare.

Sagopromenader

Låt ditt barn klä på sig sin favoritkostym (pirat, riddare, Törnrosa, Askgungen…) och ta det ut på en promenad i sagans värld. Lev ut sagan om Törnrosa, låtsas att ni är Dora och Boots på äventyr i skogen, eller lek pirater eller riddare längs med promenadvägen. Ta med dig en enkrona som får bestämma vilket håll sagan går (till exempel: krona – vi går åt vänster där det finns en drake, eller klave – vi går åt höger där vi ska åka båt till andra sidan jorden…).

Som sagt – det är bara fantasin som begränsar. Låt den här sommaren vara fylld av äventyr utomhus, det kommer både dina barn och du själv tacka dig för.

Bild: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>