Vad du gör på Facebook kan avslöja din personlighet

En ny studie fann att personer som uppdaterar Facebook ofta antingen har låg självkänsla eller narcissistiska drag. Det låter kanske hårt, men det finns faktiskt fler belägg för att dina statusuppdateringar på Facebook kan visa vilken personlighet du har.

facebook

I en brittisk studie samlade forskarna in uppgifter från 555 facebookanvändare, och man fann att återkommande statusrader om…

…sin romantiska relation – troligen visar på låg självkänsla.

…personliga och arbetsrelaterade prestationer  – indikerar att personen är en narcissist, eftersom den söker uppmärksamhet och bekräftelse från nätverket på Facebook.

…hälsosam kost och träningsupplägg – indikerar att personen är en narcissist, eftersom målet ofta är att få komplimanger.

En studie från USA fann att personer som gav högt betyg till sitt eget utseende på profilbilden ofta hade narcissistiska drag. De fann också att man kunde förutspå narcissism hos tjejer som uppdaterade ofta på Facebook. Man har också sett att:

  • personer som uppfattas som trevliga uppdaterar mer sällan på Facebook
  • personer som är öppensinnade kommenterar sällan andras uppdateringar, men postar själva ofta – och ofta om samhällsproblem
  • personer som har ansvarskänsla tenderar att oftare hålla med om andras uppdateringar
  • personer som sällan gör uppdateringar men är inloggad längre än genomsnittet, är blyga

Andra studier har sett att många timmar spenderade på Facebook kan skada relationer, göra oss mindre lyckliga, och till och med vara skadligt för personer som lider av låg självkänsla.

Då är ju frågan om vi alla antingen lider av låg självkänsla eller är narcissister…? Nej, vi på Livskick tycker inte att det är något fel med att använda sociala medier, och varje person uppdaterar hur ofta och hur lite man vill. Så länge det är genuint. Det är såklart helt okej att ”skryta” då och då utan att för den sakens skull bli kallad narcissist! (Och kom ihåg att andra studier visar att sociala media kan innebära positiva saker, som ett starkt stöd, eller nätverk som vågar prata om saker som berör. Dessutom finns ju vi på sociala medier – du följer väl OSS på Facebook och Instagram?)

Visst känner vi alla personer som uppenbarligt letar efter bekräftelse och uppmärksamhet, vilket vi alla behöver på ett eller annat sätt. Kanske de personerna behöver mer tid i någons sällskap än vid datorskärmen. Då tror vi att det ger så mycket mer, en större boost för självkänslan, som inte uppnås genom att känna sig överlägsen utan genom att få bry sig om andra människor också.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>