Vad händer om du släpper tankarna på kroppen?

Vad har du din kropp till? Om du tänker efter noga – vilka funktioner har din kropp för dig? Vad symboliserar och betyder din kropp för dig? Är det en källa till frihet, glädje, rörelseförmåga, funktionalitet, styrka? 
Eller är kroppen ett orosmoln? Tankar om att den inte duger som den är, att du vill förändra den och önskar att den var utformad annorlunda?

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jag hoppas du tänker på din kropp med glädje och tacksamhet. Men det är långt ifrån alla människor som känner så för sig själva och sin kropp. För många människor är tankar på kroppen förknippade med ångest, känslor om att vilja vara bättre, kanske smalare och vackrare.

Vad händer om du släpper dessa tankar för en minut? Ta ett djupt andetag, släpp dessa tankar ut ur ditt huvud och låt dem flyga ut genom fönstret. Om du lämnar plats för andra tankar, vad händer då? Vad händer i dig när du väljer att låta annat uppta dig. Kan du utveckla något och bli riktigt bra på det? Blir du mer öppen och hjärtlig mot din omgivning, eller blir du tyngd och nedstämd?

Jag har funderat på det här med tankens kraft och varför vi ibland håller oss kvar i något destruktivt. Kan det vara så skrämmande att släppa tankarna på kroppen och utseendet och öppna sinnena för nya saker? Att tänka kritiskt kring våra kroppar är något vi är vana att göra, i alla fall många av oss. Om du lämnar detta, vad finns då kvar? Något okänt och skrämmande kanske, men det kan också vara något utvecklande och kreativt.

Prova att släppa tankarna på kroppen för en stund, utforska vad det kan innebära i livet för just dig. Det kanske blir större än du kan ana.

Av Eva-Stella Sällqvist

Foto: Benjamin Earwicker

Mer att läsa

2 kommentarer

  1. 1

    Åh, det låter som en bra ide! Men en svår handling att utföra dock…inte ”bara att” om man säger så! Är man van att alltid känna av sin mage, hur den bubblar och ställer till besvär, hur mätt man blivit efter maten, ur magen står ut över byxkanten, är låren tillräckligt smala för jeansen, dags att färja håret, rumpan har väl inte blivit hängig, satte sig de senaste bullarna på låren…? Det är mycket nu. Men tänk ändå vilken frihet att våga släppa på kontrollen och lägga dessa tankar och känslor på hyllan och…bara vara…Bara gå, bara handla, bara läsa, bara äta, bara titta på TV, bara ligga och sola, bara sitta…bara vara alldeles fri och alldeles underbar. Undrar vad som händer?

  2. 2

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>