Vad har vi att vinna med friskvård på jobbet?

Under Allt för hälsan 2014 satsar man extra på temat ”Friska medarbetare” – syftet är att få fler företag att se vilka fördelar som finns med hälsa på jobbet. Under torsdagens frukostseminarium fick projektledaren Erik Rådström frågan på om företag är bra eller dåliga på friskvård. – De kan bli bättre, blev svaret. För visst satsas det på friskvård, men sällan är det riktade åtgärder, där man skräddarsyr efter den anställdes behov. Räknar man på den hälsoinvestering som företag gör för sina medarbetare, brukar varje investerad krona ge pengarna tillbaka och mer därtill. Men då gäller det att investera rätt!

sittandearbete

Allt för hälsan bjöd in fyra talare, för att se vad friskvård kan betyda. Först ut var professor och överläkare Mai-Lis Hellénius, som talade om vad stillasittandet har för konsekvenser. Att svenskarna motionerar mycket, det vet vi redan. Men vi sitter också mest i världen, tillsammans med några länder till. Och det är en ohälsofaktor, oavsett antal motionstillfällen. Så det handlar om att göra både och, både röra sig till vardags och motionera. Att sitta still och titta på TV, leder till ett förkortat liv med 22 minuter för män och kvinnor över 25 år, visar en australiensisk studie.

Hur kopplar vi det här till arbetslivet? Eftersom vi befinner oss på jobb en stor del av dagen, är det förstås av vikt att hälsa finns med. Mai-Lis satsade på pausgympa med hela seminariesalen, dels för att det är av vikt att röra på sig (s.k. bensträckare) och dels för att visa hur enkelt och snabbt man kan göra en insats – som funkar även på arbetsplatser. Små insatser kan göra stor skillnad. Mai-Lis föreläser med kolleger under Mat- och motionsskolan, något som vi skriver om här.

Professor Carl Johan Sundberg, författare till boken Hälsa på recept (Bokus) talade också om att en av topporsakerna till förtida död är fysisk inaktivitet. En intressant reflektion hölls också över begreppet BMI, där Carl Johan Sundberg menade på att det är viktigare att se hur kroppen ser ut invärtes, mer än utvärtes, när man talar hälsa och riskfaktorer. En person med ett högt BMI kan invärtes vara friskare än en med lägre BMI. Ännu ett bevis på att BMI inte visar på hela sanningen. För Carl Johan Sundberg är träning likvärdigt med medicin, då hälsofördelarna är många.

Göran Boll, MediYoga, grundare och initiativtagare till MediYoga som terapeutisk yogaform hade praktiska femton minuter på seminariet där han bland annat lärde ut enklare avslappningstekniker, där andningen hamnade i fokus. Han berättade om att medicinsk yoga används på många sjukdomstillstånd idag, bland annat på stressrelaterade sjukdomar och cancer. Medicinsk yoga har utvärderats och forskats på med goda resultat och flera vårdinrättningar har den tillgänglig för sina patienter. Mer om MediYoga kan du läsa här.

Sist ut var Erland Colliander, idrottsläkare, medicine doktor och VD för hälsostrategiföretaget Proformia AB, som med sin erfarenhet ville visa på hur effekterna av hälsoarbete ger positiva effekter till företagen. Han höjde ett varningens finger, där han menade att alltför många företag gör felriktade insatser, där man istället borde titta på individens hälsobehov. En byggarbetare och en kontorist som båda jobbar inom kommunen har inte samma förutsättningar och behov, och behöver kanske helt olika saker för att kunna jobba med sin hälsa.

Mässans övriga seminarier, klicka här.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>