Våga leva sunt, inte extremt

Jag är själv ganska extrem i mitt liv. Jo, fast med att jobba, lära mig nytt, nå mål, njuta av möjligheter och det jag har. Jag gör extrema chansningar ibland och det unnar jag mig. Hur ska jag annars veta var jag ska? Men att göra extrema saker med min kropp är jag så färdig med att jag snarare reagerar med ett ”varför” då någon berättar att de börjat med någon bantningsdiet eller hysteriskt träningsschema.

sunt

En frisk kropp för mig innebär inte att fettprocenten ska vara nere på låga siffror, det innebär inte att muskler ska vara definierade på kroppen och det innebär absolut inte att det är noll tolerans mot mat eller leverne som inte anses perfekt. Jag tittar snarare på om personer vågar leva, vågar släppa kaloriräkningen eller vågar le, skratta eller njuta av att vara sig själva. Så ska det vara. De där som rör på sin kropp för att det är skönt och ger en kittlande känsla av stolthet över hur fräck vår “maskin” är.

Mitt yrke är personlig tränare och jag tänker inte sticka under stolen med att jag tycker att alla ska röra på sig och äta nice mat. Men jag tänker inte heller hetsa till strikta dieter eller träningsscheman som tillhör en bodybuilder. Jo, det är sant! Folk försöker träna lika mycket som de som har träningen som yrke eller idrottsgren. Man behöver ju inte vara raketforskare för att förstå att den vardagen inte alls går ihop.

Var tog sunt förnuft vägen? Ibland upplever jag det som att det ska vara just allt eller inget.

– TRÄNA TRÄNA DEFFA DEFFA PROTEIN PROTEIN, HUNDRA TIMMAR I GYMMET, MÄRKESKLÄDER…

Eller:

– JAG VÄGRAR ATT HA MÅL, JAG SITTER STILLA, JAG HETSAS AV ATT TRÄNA, JAG VILL INTE INGÅ I DEN DÄR HISKERLIGA ÄTSTÖRNINGFRAMKALLANDE TRÄNINGSVÄRLDEN!

Varför? Varför allt eller inget? Jag HAR varit ätstörd och tro mig, jag brottas fortfarande med monstren om jag är inte är försiktig. Men det finns ju för sjutton verktyg och jag skulle för allt i världen inte sluta röra min kropp. Jag blir ju sjuk då.

Mitt PT-jobb har gett mig många insikter. Alla borde ha en personlig plan. Det är precis det jag gör för var och en av mina kunder. En personlig plan på en personlig målsättning. Det är ju egentligen bara sunt förnuft. Såklart att vi måste ha en personlig plan i livet, det finns ju ingen annan som dig.

Låt oss smaka på orden: En sund livsstil…

Vad är den för dig? För mig är det lycka ända ner i tårna och en famn att gråta ut i när lyckan lyser med sin frånvaro. Det är en stark och frisk kropp som håller för mina äventyr och mest av allt – mest av allt är det en kärleksfull vardag med min familj och mina vänner. Det är mitt recept på en sund livsstil.

Bild: Camilla Johansson

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>