Våga vara äkta!

Jag är en hycklare. Jag kämpar dagligen med tankar om att jag inte duger som jag är, att mina ögonfransar är för korta, mitt hår har fel nyans och mitt leende inte ser ut som det gör på film. När jag ser mig omkring märker jag att de flesta förmodligen kämpar med samma sak. Det ska vara lösögonfransar, löshår, inplantat och blekta tänder. Varför duger vi inte som vi är?

Men var drar vi egentligen gränsen? Är inte smink, hårfärg och kläder egentligen av samma kategori? Är jag en hycklare för att jag sminkar mig, men tycker att lösögonfransar är för mycket (trots att jag faktiskt provat själv)? Ja, förmodligen. Men oavsett var vi drar gränsen så handlar det om att kunna vara den man är. Man ska vara så speciell och annorlunda – eller se ut precis som alla andra – att inget är unikt längre. Man ska antingen se ut som en förvuxen Barbiedocka, klä sig enligt vintage Mad Men-stil eller vara ultrafeminist. Inget ont om mode, smink, kläder och att vilja se snygg ut. Så länge det inte är påtvingat.

Men äkthet handlar inte bara om utseende, utan även om vårt beteende gentemot folk omkring oss, och gentemot oss själva. Det här att vara speciell och sticka ut innebär ofta att Svenssonlivet anses tråkigt och förlegat. Kärnfamiljen är avdankad och du hamnar i kvinnofällan om du är hemma med ditt barn en dag längre än pappan. Att ha en svensk jobbtitel är B och har du inte jobbat utomlands eller rest jorden runt minst en gång i livet har du inget att komma med. Okej, jag överdriver, och jag vill inte starta någon politisk debatt. Men du måste erkänna att debatten leder till att man inte kan – eller ens får – vara äkta. Ingen vågar ju till slut stå för den man är, för att man kanske inte har exakt den åsikt, det utseende, det arbete eller den livsstil som är accepterat.

Du är unik i dig själv, så det finns ingen anledning att försöka för mycket. Det är du som ska leva med dig själv – så våga vara äkta.

Bild: Livskick

Mer att läsa

En kommentar

  1. 1

    ”Okej, jag överdriver, och jag vill inte starta någon politisk debatt.” Nej du har så rätt, man får faktiskt inte ens tycka annorlunda ofta :O

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>