Vågar du visa att du är vän med dig själv?

Om vi är osäkra på något så kollar vi upp det. Vi kollar noggrant på ritningen av  huset vi bygger, vi följer instruktioner till IKEA-hyllan vi köpt, vi följer detaljerat koderna och funktionerna till tekniken; för gör vi fel så fungerar det inte ju inte. Vi sköter om vår bil och ger den all den service den behöver, för gör vi inte det så kommer den ju att gå sönder. Att ta vara på sin kropp är ju precis lika viktigt. Nej jag ångrade mig, det är viktigare – för om inte vi mår okej kan ju inte bilen köras.

tanka

Att kroppen fungerar så bra som den gör efter samhällets misshandel med felaktiga matvanor, stillasittande och fel leverne är ju ganska otroligt egentligen, ja det är fascinerande till och med. Men trots all fascination så är det kanske dags att ta tag i det?

Har du någon gång tänkt på din kropp som en av dina vänner? En livsnödvändig vän som behöver omtanke och kärlek, inte bli tagen för given. Märker du om den är ledsen ibland?  Att den gör det mesta för att ta dig igenom livet och alltid gör sitt bästa? Den är inställd på att klara av det du utsätter den för, men om du inte underhåller den så kan den inte alls uppfylla de krav som sätts på den.

Ibland ägnar vi inte ens en tanke eller kärlek till kroppen. Om ärligheten skall fram får den oftast höra hur värdelös den är. Det är så att man blir lite mörkrädd när man tänker på att det kan gå år innan du gör en hälsocheck eller lyssnar lite extra på den.

Prova att tanka bensin i en dieselbil och se vad som händer. (O.B.S Gör INTE det. Mekanikern kommer undra om du verkligen skall ha med bilar att göra. Det är bara ett exempel). Bilen havererar ganska snabbt. Kanske du nu tänker : ”Nåja Camilla, så illa kan det inte vara. Jag mår ju bra? Jag havererar inte! Skulle det vara något superallvarligt så skulle jag få symptom ju.”

Visst är det så att kroppen oftast talar om att det är något fel. Men om vi nu kan motverka dessa allvarliga tillstånd genom att ta hand om oss själva så ska vi väl göra det va? Människan tål ju ganska mycket och nu när kroppen försöker säga något så kan vi bota det med en värktablett. Schysst i alla lägen? Nej det tycker jag verkligen inte.

Ska man vänta tills något allvarligt uppstår för att tänka över sin hälsa, finna reda på hur kroppen mår? Ta reda på om vi kan underlätta genom att ändra lite i vår livsstil? Nej jag tycker att det är en investering att ta tag i det nu om jag får säga mitt. Att bry sig om att lägga den där lilla extra tanken och omvårdnaden på sin fina ”maskin” är riktig kärlek det.

Vi behöver inte står ut med/ leva med trötthet och orkeslöshet bara för att det är ett vanligt samhällsproblem. Fråga dig själv i stället:

– Vad kan JAG göra för min kropp idag?

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>