Välj bort rött kött för ett friskare hjärta

I en amerikansk studie har det visat sig att kvinnor som äter mindre rött kött har en uppenbart lägre risk att utveckla hjärtsjukdom.

Tidigare har man sett ett tydligt samband mellan processat kött och charkvaror och vissa former av cancer. Nu har man också kommit fram till att rött kött, processat kött och mjölkprodukter med hög fetthalt ökar risken för hjärtsjukdom.

I en studie som sträckte sig över 26 år undersökte man 84 136 kvinnor mellan 30 och 55 år. De som åt två portioner per dag med rött kött hade 30 % högre risk att drabbas av kranskärlssjukdom än kvinnor som bara åt en halv portion rött kött. Alltså är det fördelaktigt att ersätta det röda köttet mot annan proteinrik mat. Att äta kyckling, fisk och nötter var tydligt associerat med minskad risk för kranskärlssjukdom.

För ett friskare hjärta – byt alltså ut feta mjölkprodukter, korv, hamburgare, charkvaror och rött kött mot magrare mjölkprodukter, nötter, baljväxter, kyckling eller fisk.

Källa: Circulation: Journal of the American Heart Association.

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>