Vällagad mat bättre än vitaminpiller

Enligt Karolinska Institutet är det bättre att äta en vällagad, balanserad kost än att köpa vitamintillskott. Dessutom kan tillskott i höga doser vara skadligt.

mat

Många studier visar att om man äter en varierad kost med mycket frukt och grönsaker är risken mindre att drabbas av sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar. ”Livsmedelsverket rekommenderar vuxna och barn över tio år att äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Men endast nio procent av svenskarna äter i praktiken så mycket”. Det är både ekonomiska och sociala faktorer som påverkar detta.

Det finns vissa grupper, som barn under två år, kvinnor som planerar en graviditet, äldre, veganer och gluten- och laktosintoleranta, som kan behöva ta ett eller flera vitamintillskott, men för de allra flesta räcker det att äta en allsidig kost för att få i sig det nödvändiga behovet av vitaminer. Har man svårt att få i sig tillräckligt med mat av olika anledningar, eller helt enkelt äter för lite, ökar risken för bristsjukdomar. Det är då viktigt att tänka på hur man tillagar maten, och vilken sorts mat man köper. Tillagning i mikrovågsugn och för hård kokning, och genom tillagningen som sker inom matindustrin förstörs vissa vitaminer.

Det finns ingen forskning som stödjer att vitamintillskott skulle vara främjande för hälsan och Läkemedelsverket anger att det är rent felaktigt att tro att exempelvis C-vitamintillskott förebygger förkylningar. Snarare tror forskarna att balansen i kroppen kan rubbas av höga doser av vitamintillskott, vilket kan leda till sjukdom.

”Ett exempel är en studie som visar att kvinnor i åldern 49-83 år, som dagligen tar C-vitamintillskott i form av en brustablett, har 25 procents ökad risk för grå starr i ögat, jämfört med dem som aldrig tar extra C-vitamin. Studien har letts av professor Alicja Wolk vid Karolinska Institutet och baseras på 25 000 kvinnor som följts under åtta år. […] Vid Karolinska Institutet har ytterligare en studie, med över 35000 kvinnor, visat att intag av en tablett multivitaminer varje dag ger en viss riskökning för bröstcancer.”

År 2008 köpte vi vitaminer och mineraler för 650 miljoner kronor och var tredje svensk beräknas ta någon form av tillskott. ”Flera studier pekar alltså på att det kan finnas risker med att ta vitamintillskott, något som man gör för att man tror att det är bra.”

Källa: Karolinska institutet

Bild: Pixabay

Mer att läsa

3 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>