Var den du är!

De senaste dagarna har jag funderat en del på det här med att vara den man är, som inte alltid är så enkelt, särskilt när man inte uppfyller traditionella förställningar om hur man borde vara. Än idag lever gamla föreställningar kvar om vad som är typiskt manligt och kvinnligt. Nog för att det håller på att luckras upp, men de existerar ännu.

vardenduar

 

Bilden av den lyckliga kvinnan vid spisen lever i allra hösta grad och förstärks av medias ”nya” lyckliga upphottade husmorsideal. Jag säger inte att det är fel. Det passar vissa, men inte alla. De som är roade av det kan hålla på med det. Men det passar inte mig. Jag ogillar verkligen matlagning och allt som hör till det. Jag gör allt för att undvika det. Jag tycker att det är tråkigt och meckigt. Och jag är helt kass på det – jag torrkokar spagettin så att jag bränner fast den i kastrullen. Jag bränner köttbullarna för att jag glömmer bort att sänka värmen. Jag dränker hela spisen med ägg för att jag inte lyckas vända omeletten ”rätt”.

I veckan lyckades jag återigen dra i gång brandlarmet när jag lagade middag. Irriterad som jag blev när jag inte fick tyst på det, rev jag ner det med skruv och hela skiten från taket. Jag drog ut batteriet, sedan öppnade jag ytterdörren. Skrek ut min irritation till grannskapet:

DET ÄR BARA JAG SOM HÅLLER PÅ ATT LAGA MAT!!!

Grannarna som satt ute på gården tittade på mig. Log och svarade i kör:

VI VET!

Det är tur att de att känner mig och vet att jag inte är kvinna som roas av matkonsten. Men att jag gör så gott jag kan, när jag väl står där, vid spisen och leker husmor.

Av Tanja Pitkänen

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>