Var en god vän – även mot dig själv

Den senaste tiden har det dykt upp en hel del böcker om vänskap och kommunikation. Ofta tänker vi då på relationen till andra människor och hur den påverkas av vårt beteende och vad vi säger.

Att vara en god vän innebär bland annat att peppa och uppmuntra. Lyssna och stötta. Att få den andre att växa och känna sig betydelsefull. Relationen till andra människor är viktig för vårt välbefinnande, liksom relationen till oss själva.

Har du någon gång funderat på vad det är egentligen du säger till dig själv, om dig själv?

Många gånger är vi mycket mer kritiska till oss själva än mot våra vänner. Vi är snabba på att klanka ner och tycka att vi kunde vara bättre, smartare eller snyggare. Men vad tror du att det ständiga kritiserandet mot dig själv får för konsekvenser? Troligen samma som om du skulle uttala det mot en vän. Den vännen skulle förmodligen bli ledsen och nedstämd och så småningom börja tvivla på sig själv och sluta att växa. För det är det som händer med oss om vi ständigt kritiseras.

Med de orden vill jag påminna dig om att vara en god vän. Inte bara mot din omgivning, utan även mot dig själv. Det ena utesluter inte det andra. Inte heller i jantelagens land.

Av Tanja Pitkänen

Bild: freedigitalphotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>