Vård handlar om mer än medicin – mötet med läkare måste förbättras

Bemötande inom vården handlar i stor utsträckning om ett bra samarbete och god kommunikation mellan vårdpersonal och patient. Grundtanken är att när en patient söker vård ska denne känna sig trygg och säker från första kontakten till det att patienten kliver ut genom dörren. Händer inte detta finns stor risk för felbehandling. Vård handlar om så mycket mer än medicin och mötet mellan läkare och patient måste förbättras.

akuten

Den unga flickan vrider nervöst sina händer. Kvinnan framför henne tittar på sin datorskärm, slänger ett öga på flickan, drar in luft:
– Men alltså, din vikt är ju helt normal, jag tycker inte du ska oroa dig för det här mera.
Och flickan, som samlat mod i månader för att våga söka hjälp mot sina förvirrade och förskräckande tankar kring mat går ifrån undersökningsrummet än mer förvirrad och förskräckt. Vikten börjar rasa redan inom en vecka.

Läkaren suckar redan när han sätter sig framför den medelålders mannen. Han börjar:
– Ja, jag skulle vilja prata om mitt knä. Det har gjort ont i flera veckor nu och..
Han avbryts av läkaren:
– Vad väger du?
– Öh.. Jag vet inte rikigt, jag kanske har gått upp något kilo det senaste året men…
– Du tränar inte eller? Blir det mycket färdigmat?
Mannens knä hinner knappt bli undersökt under den korta stunden patientmötet får ta. Han tröstäter på McDonalds på vägen hem – fastän han inte ens gillar hamburgare.

Kvinnan i stolen darrar av anspänning trots att hon försöker andas lugnt. Gynekologen tar av sig handskarna och konstaterar snabbt:
– Allt ser normalt ut.
– Okej. Men jag har alltså aldrig haft regelbunden mens. Och nu har vi försökt i snart ett år och…
Kvinnan tystas av gynekologens höjda ögonbryn och ihopsnörpta mun.
– Du är ju bara 23, säger läkaren, i samma konstaterande ton som innan. – Jag har faktiskt patienter som är över 40 – och dessutom överviktiga. De behöver hjälp. Du får fortsätta försöka på egen hand.
Kvinnan klär snabbt på sig, flyr rummet innan tårarna hotar att svämma över. Den fruktlösa kampen att få det efterlängtade barnet pågår i flera år, innan stressen blir för mycket och förhållandet till hennes man kraschar.

Ingen av dessa tre historier är tagna direkt ur verkligheten. Men de kommer alldeles för nära upplevelsen många idag har av att söka och befinna sig i vården.

”Att inte bli bemött med förståelse, respekt och mänsklig värme i en svår situation leder till misstro mot vårdgivaren. Patienter som känner sig maktlösa i relationen till vårdens professionella kan avstå från vidare vårdkontakter så länge det är möjligt för dem.”

Detta skriver landstingspolitikern Reza Zarenoe i en debattartikel med namnet ”Bemötande centralt i vården” (Corren, 8 oktober 2014). Han skriver vidare att det behövs fler undersökningar av patientens upplevelse av vårdmötet; att dessa undersökningar ska analyseras och ligga till grund för strategier vårdpersonalen sedan kan implementera.

Jag har själv fått kämpa för vård, både för mig själv och anhöriga. Jag har upplevt att inte bli tagen på allvar, att dömas på förhand och att diskrimineras på grund av min ålder. Detta gör att jag idag upplever ett grundläggande tvivel varje gång något gör att jag måste besöka en läkare. Det känns inte bra – varken för mig personligen eller för den – potentiellt helt fantastiska – läkare jag ska möta. Jag vill inte svartmåla någon på förhand, men kan nästan inte hjälpa att jag gör det. Reza skriver vidare:

”Att utveckla klimatet i patientmöten som slutat olyckligt innebär inte att man ska leta efter syndabockar utan skapa stabil grund för ett tryggt, respektfullt och sympatiskt möte där patienter känner sig delaktiga i sin vård.”

Och jag vill tro att det faktiskt går. Att ingen skuld ska behöva kastas – varken på hårt arbetande och pressad vårdpersonal, eller på patienter vars livsstil inte lever upp till alla goda hälsokriterier. Trygghet, respekt och sympati är förutsättningar får både vårt individuella och kollektiva mående. Låt inte dessa gå förlorade inom den institution i samhället som är satt att värna vår hälsa.

Läs också: Även läkare fördomsfulla när det gäller kroppsvikt

Bild: Livskick

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>