Varför lätt- eller mellanmjölk?

Ingen har väl undgått debatten om mjölken. Livsmedelsverket råder oss att dricka lätt- eller mellanmjölk, vilket ifrågasätts vilt i olika sammanhang. Men vad ligger egentligen bakom råden?

Vitaminer och mineraler

Mjölk är i allmänhet ett av de mest fullvärdigt sammansatta livsmedel som finns. Den innehåller 18 av de 22 vitaminer och mineraler kroppen behöver få via kosten. Den stora skillnaden som gör lätt- och mellanmjölk väldigt viktig för både barn och vuxna är att de även innehåller vitamin A och vitamin D. Dessa är svåra för oss att få i oss naturligt på annat sätt, speciellt vitamin D.

Vitamin A kan man främst få genom inälvsmat, exempelvis lever, men äter man inte detta kan det vara en bra idé att välja den berikade mjölken. Dock finns det i andra former i exempelvis frukt och grönsaker, så någon stor risk för brist finns inte.

Vitamin D är svårt för oss svenskar att få tillräckligt eftersom vi inte spenderar tillräckligt mycket tid i solljus. Fet fisk är en annan bra källa, även äggula och berikade margariner. Återigen – äter man inte tillräckligt av dessa livsmedel kan det vara nödvändigt att välja lätt- eller mellanmjölk.

Vitamin D är viktigt för benbildningen – alltså livsnödvändigt för växande barn.

Fett

Fettinnehållet i de olika mjölksorterna kan tyckas inte ha så stor roll, det handlar bara om någon ynka procent. Men för någon som kanske behöver minska i vikt, eller behöver ha koll på det mättade fettet (exempelvis vid hjärt-kärlproblematik) kan det göra stor skillnad att välja lättare varianter. Många är rädda för att välja lättprodukter då fettet ofta ersätts med ”tillsatser” men så är inte fallet med mjölk. Barn får tillräckligt med fett i maten ändå, så det går jättebra att ge dem lätt- eller mellanmjölk.

Man kan givetvis ifrågasätta varför man har bestämt att inte berika standardmjölken, men det är en helt annan debatt – och det hjälper ju inte att välja den feta mjölken ”bara för att”. Genom att välja mellanmjölk istället för standardmjölk ger man både barn och vuxna det lilla extra kroppen kräver.

Bild: Livskick

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>