Världsdagen för psykisk hälsa – 10 oktober

I dagens mediasamhälle talas det mer öppet än någonsin om psykisk ohälsa. Flera kändisar har gått ut i både TV, tidning och radio och berättat om sina liv som faktiskt kantats av psykisk ohälsa under åren i rampljuset. Att World Federation for Mental Health 1992 beslöt att tillägna den 10 oktober till Världsdagen för psykisk hälsa för att skapa större medvetenhet och kunskaper om både psykisk hälsa och ohälsa var nog ingen dum idé.

varldsdagen psykisk halsa 10 oktober

Det är viktigt att skapa uppmärksamhet kring ett så viktigt ämne som psykisk hälsa eller ohälsa eftersom ju mer vi samtalar om ämnet, delar med oss av erfarenheter och sprider kunskaper vidare – desto lättare blir det för professionen, Socialstyrelsen och makthavarna i Sverige att förändra och göra det bättre för alla dem som lever med psykisk ohälsa. Genom att lyfta ämnet så skapas successivt nya metoder för att vården ska fungera bättre och det finns positiva resultat redan nu som vi kan ta till oss. Ett exempel är MHFA-Sverige som kom till Sverige år 2000.

De flesta har säkert hört talas om Första Hjälpen och hjärt- & lungräddning och har säkert gått en kurs i skolan eller på arbetsplatsen. Men visste du att det finns en Första Hjälpen till Psykisk Hälsa också? Jo, det är sant. Den kommer ursprungligen från engelskans Mental Health First Aid Training men har fått ett lite enklare svenskt namn: Första Hjälpen till Psykisk Hälsa eller MHFA-Sverige.

Precis som Första Hjälpen finns vid livshotande fysiska skador finns det alltså Första Hjälpen vid akuta psykiska problem. Personer som är suicidala lider ofta av en psykisk sjukdom och behöver hanteras, likt en hjärtsjuk patient, på ett speciellt sätt. Anledningen till varför man tillämpar Första Hjälpen till Psykisk Hälsa är t ex för att personer med självmordsbeteende inte ska skada sig, och att man hjälper personen att skaffa professionell hjälp.

Flera kommuner i landet väljer att uppmärksamma psykisk hälsa och presenterar spännande program under Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Bland annat Malmö har valt att satsa lite extra krut under Skåneveckan där det utmanas till att hålla öppna samtal om hur vi människor, oavsett om vi tillhör organisationer, myndigheter, professionen eller om vi är medborgare, ska kunna bidra till allas lika rättigheter trots våra psykiska olikheter. Titta vad som arrangeras i din hemkommun och delta i samtalet. Ju fler medmänniskor som uppmärksammar ämnet desto fler möjligheter till hjälp skapas.

Vi på Livskick har valt att fira världsdagen genom att skicka redaktören själv på en MHFA-utbildning.

För mer information om MHFA-Sverige och hur du kommer i kontakt med en utbildare se www.mhfa.se

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>