Värmande röd linsgryta

Den här grytan är en av mina favoriträtter. Givetvis för att jag älskar smaken, men också för att rätten lätt går att laga i stora mängder. Basen består av krossad tomat, vitlök, röda linser och morötter. Övriga ingredienserna kan varieras från gång till gång. Stjälkselleri, palsternacka och aubergine är några exempel.

linsgryta, linser, recept, kålrot, morötter, vegetariskt

Du behöver, för ca 6 portioner:

 • 2 frp krossade tomater á 500g
  7-8 st morötter
  2 dl röda linser
  1 kålrot
  en näve med svamp
  ½ rödlök
  4-5 vitlöksklyftor
  1 tärning grönsaksbuljong
  1 stor msk tomatpuré
  1 stor msk balsamico
  Parmesanost

Börja med att skära morötter i grova slantar och kålrot i lagom stora bitar, lägg i en skål och ställ åt sidan. Hacka lök, skiva vitlöken tunnt och skär svampen i klyftor. Fräs lök och svamp i smör/olja i en kastrull. Tillsätt därefter de krossade tomaterna, 1 dl vatten, tomatpuré, grönsaksbuljong, balsamico och de hackade grönsakerna. Koka tills grönsakerna fått önskat tuggmotstånd, ca 25 minuter brukar vara lagom.

Koka linserna för sig enligt förpackningens anvisningar. Låt dem rinna av och tillsätt i grönsaksgrytan. Smaka av grytan med kryddor som franska örter, oregano, timjan, chili, paprikapulver och svartpeppar. Toppa gärna med hyvlad parmesanost. Grytan kan med fördel ätas som den är men passar också bra ihop med mathavre, quinoa, ris o.s.v.

Foto: Elin Vikström

Mer att läsa

3 kommentarer

 1. 3

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>