Vegetarisk köttfärssås

Vill du äta vegetariskt men är less på bönor och linser? Då kan den här rätten vara ett alternativ. En smakrik ”köttfärssås” gjord på sojafärs.

vegetarisk, köttfärssås, sojafärs, recept

Du behöver, för ca 6 portioner:

  • 400g sojafärs (t.ex Hälsans kök)
  • 1 gul lök
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 150g champinjoner
  • 2 frp krossade tomater á 500g
  • 1 burk crème fraiche ”tomat basilika” (kan uteslutas)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ dl rödvin (kan uteslutas)
  • 3 msk mushroom soy
  • rapsolja
  • salt, peppar, chili flakes, örtkryddor (torkade eller färska)

Hacka svamp, lök och vitlök. Sätt en kastrull på svag värme och fräs lök och svamp i olja tills dess att löken blivit glansig. Tillsätt krossade tomater, sojafärs, mushroom soy, grönsaksbuljong, kryddor och eventuellt rött vin. Koka ihop allt i ca 15 min. Tillsätt därefter cremé fraiche och eventuellt färska örtkryddor, koka upp igen. Servera med pasta eller något annat gott!

Foto: Elin Vikström

Mer att läsa

5 kommentarer

  1. 1
  2. 2
  3. 3

    Prövade att tillaga detta fast utan rödvinet. Blev smakrikt och riktigt gott ändå! Blir absolut att börja tillaga vegetarisk köttfärssås på detta sätt framöver!

  4. 4
    • 5

      Som det står i receptet kan både creme fraîche och vin uteslutas 🙂 Givetvis är det även fritt fram att strunta i svampen – och kanske lägga in någon grönsak man tycker bättre om?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>