Vegetarisk pastasås (smussla in mer baljväxter i maten!)

Det här är en väldigt enkel, snabb och billig rätt som går att variera hur mycket som helst. Passar perfekt för den som vill äta mer vegetariskt och få in baljväxter i kosten men inte gillar smaken. Här mixar man ihop dem till en god och mättande sås som passar ypperligt till pasta. 

vegetarisk

Exempel på ingredienser, för 4 portioner

  • 1/2 zucchini
  • 1 lök av valfri sort
  • 1 paprika
  • en handfull champinjoner
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk valfria baljväxter
  • lite olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • kryddor efter smak (jag gillar örtsalt, svartpeppar, oregano)
  • vatten efter önskad konsistens

Variation

Grönsakerna går att byta ut mot precis vilka grönsaker som helst. Bland baljväxterna kan du välja t ex sojabönor, stora vita bönor, kikärter, svarta bönor, kidneybönor eller någon form av linser. Det finns massvis med godsaker att välja mellan där på hyllan i affären. Prova dig fram till vad du gillar. Obs! Väljer du ex torkade linser på påse behöver dessa koka tillsammans med de krossade tomaterna i 15 minuter, och så behöver du tillsätta lite mer vatten.

Såsen går också att använda som bas till pizza, lasagne – egentligen vad som helst. Baljväxterna går obemärkta förbi men du får alla nyttigheter ändå.

Gör så här

  1. Fräs mindre bitar av grönsakerna i olivolja tills de är mjuka.
  2. Tillsätt krossade tomater, vitlök och grönsaksbuljong och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Tillsätt baljväxterna och kryddorna och låt bli varmt.
  4. Mixa direkt i kastrullen med en stavmixer till en sås, och tillsätt vatten om du vill ha den rinnigare.
  5. Servera med valfri pasta (jag gillar kikärtspasta!).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *