Vegetariskt julbord

Det svenska julbordet är väldigt köttdominerat där skinkan, köttbullarna och prinskorven ofta får stå i centrum, och för vegetarianer kan det bli lite tråkigt. Ägghalvor är alltid gott och gärna med en smakrik och mättande röra, och här delar jag med mig av mina andra vegetariska julrätter som alltid finns på mitt julbord. 

vegetariskt, vegetarisk, vegetarian, julmat, julbord, grönkål, saffransdressing, brysselkål, recept, halloumi, hasselnötter

Grönkålssallad med saffransdressing till 6 personer

  • 150 gram grönkål
  • ¼ påse saffran
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk + 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 3 apelsiner
  • 3 färska fikon
  • 1 förpackning halloumiost (200 g)
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 1 tsk flingsalt

Ansa och grovstrimla grönkålen. Förväll den i kokande vatten cirka 30 sekunder. Häll av och spola av med kallt vatten. Låt rinna av på en handduk. Vispa ihop saffran, vinäger, honung och 1 msk olja. Krydda med salt. Skala apelsinerna med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Ansa och skär fikonen i skivor. Skär halloumin i kuber. Stek dem runtom i 2 msk olja. Grovhacka hasselnötterna. Varva grönkål, apelsin, fikon, halloumi och nötter på ett fat. Ringla över dressing och strö över flingsalt.

Grönkålsgratäng för 6 personer

  • ½ butternutpumpa (ca 300 g)
  • 1 gul lök
  • 1 msk + 2 msk smör
  • 250 gram grönkål
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, gärna nymald
  • 2 dl riven smakrisk ost, tex västerbottens- eller cheddarost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 2 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs i cirka 3 minuter, ställ sedan åt sidan. Ansa och strimla grönkålen. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning cirka 4 minuter. Krydda med salt och peppar. Blanda ner kålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt sjuda cirka 3 minuter tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.

Brysselkål för 6 personer

  • 500 gram brysselkål
  • Vitlök
  • 2 msk olja

Koka brysselkålen 5-10 minuter i lättsaltat vatten. Låt svalna och dela dem i halvor. Pressa vitlöken i en stekpanna med olja i och stek brysselkålen tills den får en fin gyllenbrun färg.

Av Sanna Andersson

Bilder: www.freedigitalphotos.net

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>