Vem bestämmer att du måste stressa?

Det är måndag idag, måndagen innan julafton. Jag har knappt köpt några julklappar men jag känner inte någon stress över detta. Varför skulle jag? Måste jag känna stress? Eller kan det vara så att det faktiskt är något jag själv bestämmer över?

Ja men visst är det det! Jag bestämmer om jag ska stressa och det är en fantastisk insikt att greppa tag om. Lite positiv stress är väl okej men inte en gnutta mer. Det ordnar sig och det är ingen jag måste imponera på vid julefirandet. De älskar mig precis som jag är (det är de människorna man ska fira med). Julen ska vara en dag som går i vänskapens tecken och i viljan att göra andra glada ska infinna sig skratt, mys och bekvämlighet.

Det som skall ordnas ordnar man i veckan, inga problem. Vad skönt det är att uttala: ”Inga problem, detta fixar jag!” Kan du sätta dig ner och tygla din inre stress? Försök i alla fall; trots att du inte tror att du kan det så gör ett ärligt försök. Det enda som kan hända är att du lyckas!

Kan du lova dig själv att träna på att tänka efter innan känslorna bryter ut? Vid de tillfällen som stormen hugger tag i dig och försöker få med dig i tornadon av känslor så säger du helt enkelt: STOPP!

Sedan tar du några sekunder (mer behövs inte) och tänker ett steg längre: ”Vad händer om jag börja stressa? Om jag börjar skynda mig? Löser det just detta problem eller kan jag ta det lugnt för min egen skull?” Jag är övertygad om att du skulle må otroligt mycket bättre om du taggade ner i stället för att ryckas med i grytan av ”måsten”.

En god lycklig jul önskar jag dig!

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>