Vem delar du dina drömmar med?

”Det som är jobbigt och tufft delar jag bara med de som står mig allra närmast.” Jag tror både du och jag har tänkt och hört detta från både vänner och bekanta i olika sammanhang; det som är jobbigt i livet, det delar man med dem man har förtroende för. Men drömmarna och glädjen då? Det du är stolt över – vem väljer du att dela det med?

dreams

Vardagen och samhället idag är för många väldigt exponerat – inte minst genom sociala medier. Som många redan vet väljer ju varje person själv vilken sida av ens liv som ska visas. Oftast blir det uppdateringar om god mat, fina vänner eller att livet bara är bra. Det är sällan de jobbigare delarna av livet som dyker upp i flödet, de sakerna sparar man gärna till en pratstund med en nära vän. Jag tror det är klokt att dela de tuffare delarna av livet med någon man har förtroende för, det gör jag också. Min fråga blir dock: varför tänker vi inte även så om våra drömmar och alla saker som ligger oss riktigt nära våra hjärtan?

När jag nu pratar om drömmar tänker jag inte på det som vi kan ryckas med i från det att vi stänger ögonen på kvällen tills att vi öppnar dem igen på morgonen. Just nu tänker jag på de drömmar vi kanske har innerst inne, en längtan. En önskan eller något du skulle vilja leva i, som inte riktigt är det du lever i idag. Ofta handlar det om framtiden – något du skulle vilja göra, uppnå, vara, uppleva, veta eller liknande.

När tanken precis uppstått och processen precis bara har börjat upplever jag ofta att drömmen är väldigt orotad, skör och har rätt lätt för att bli kantstött. Man tvekar över om man verkligen vågar hoppas så högt och så mycket om sig själv, möjligheterna och framtiden. Tankarna snurrar och man funderar på om man kanske tagit i lite för mycket trots allt, men man har samtidigt en längtan om att allt skulle fungera. När en dröm är så pass ny, skör och obearbetad kan man fråga sig själv: vem ska jag välja att dela den drömmen med? Vem ska få påverka mina tankar?

Jag har lärt mig, genom tidigare misstag, att vissa delar av en sådan process kanske inte bör delas med någon. Inte en enda annan människa ska få påverka, kommentera, uppmuntra eller kritisera den där sprudlande processen som precis sker inom mig. Denna tid i mitt drömmande som ska få vara just drömmande, utan omöjligheter eller begränsningar. En liten välmenad, men i mina öron kanske negativ, kommentar från någon just då, tror jag kan skada rätt mycket (speciellt för oss som är lättpåverkade). Några få ord kan där och då faktiskt släcka den där lilla, lilla gnistan som uppstått inom mig. Den gnistan som kanske var början till en stor dröm som jag skulle kunnat uppnå och fått leva i. Kritiken som ”behövs” tror jag vi utan problem hittar och kan stå för helt själva.

Med bara några månader kvar till studenten, friheten och alla miljontals möjligheter har drömmande varit en stor del av mina tankar och vardag den senaste tiden. Vad vill jag? Går det verkligen? Hur ska jag göra då? Jag har tillåtit mig själv att drömma stort och fritt. Tänka utan begränsningar, krav eller för mycket realistiskt tänk. Drömmarna jag har fått är fortfarande i startfasen, Sköra, orotade och rätt lätta att bara blåsa omkull. Därför har jag valt att inte dela dem med någon. Istället låter jag dem först gro och växa till sig. När de sedan är stadigare kan jag börja se om jag kan berätta något för en vän jag litar på, och som jag vet inte kommer rata allt direkt. När den rotat sig ordentligt är jag beredd att stå emot det mesta. Då har jag hunnit komma fram till att vad någon än skulle tycka eller tänka så vet jag trots allt att jag vill detta. Om jag vill något med mitt liv som jag är säker på, vad spelar det då för roll vad någon annan har för åsikt eller idé om det?

Det är viktigt vem du delar det jobbiga med, men tänk även över vilka som får ta del av det som ligger dig närmast hjärtat: dina drömmar och din glädje. Även det kan vara skört i livet. Dela det med personer du har förtroende för och som bara vill att du ska blomma ut i din fulla potential! För oftast, om vi bara tror lite mer på och om oss själva, tror jag att vi inte bara kan nå till trädtopparna, utan även till några stjärnor.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>