Viktigt att ge barn bra matvanor från början

Livsmedelsverket har kommit med nya råd om bra mat för små barn för att det är då föräldrarna har störst chans att lägga grunden för bra vanor.

De grundläggande råden är samma för både barn och vuxna:

 • Ät varierat (många olika typer av livsmedel)
 • Ät frukt och grönsaker
 • Ät fisk
 • Ät mer fleromättat fett
 • Ät mindre socker

Trots att alla vet att socker inte är bra dricker fyraåringar i snitt nästan 1,5 liter läsk i veckan. De nya råden betonar att bra mat för barn inte behöver vara svårt, och att den mesta maten går bra att servera även till barn.

– Det verkar som att föräldrar ibland oroar sig mer för till exempel tillsatser och bekämpningsmedelsrester än för hur barnen äter. Men att en fjärdedel av småbarnens kalorier kommer från godis, glass, läsk och snacks är en betydligt större hälsofara, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist.

Många barn behöver äta mer grönsaker. I genomsnitt äter barn ungefär hälften så mycket frukt och grönt som Livsmedelsverket rekommenderar. Är man som vuxen inte van att äta grönsaker kan det vara svårt att få sina barn att lära sig att göra det. I den nya råden finns konkreta tips om hur man kan göra.

En fyraåring äter eller dricker i genomsnitt:

 • knappt två deciliter saft och läsk per dag, de barn som dricker mest dricker nästan en halv liter om dagen.
 • glass 2-3 gånger i veckan.
 • hälften av den mängd frukt och grönsaker som rekommenderas – 400 gram. Det motsvarar ungefär två frukter och två nävar grönsaker.
 • lagom mängd fett men fel sort, vilket gör att 90 procent fick mindre fleromättat fett (omega-3-fett) än rekommenderat.

Läs mer om råden:

Bra mat för barn mellan ett och två år
Livsmedelsverkets undersökning av barns matvanor 2003

Källa: Livsmedelsverket

Bild: Livskick

Mer att läsa

2 kommentarer

 1. 2

  I found your article and started reading. You must be truly dedicated to your writing to be able to keep this topic interesting. I agree with much of the content you have written. Well done.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>