Vila och säga nej – årets hetaste hälsotrender

Vi hör om alarmerande höga siffror när det gäller sjukskrivningar för psykisk ohälsa. Nyligen släppte dessutom Arbetsmiljöverket en film: Utmaningen, en film om den sjuka jobbstressen. Men det finns också något annat som händer parallellt. Allt fler tar ansvar för sin egen hälsa och säger oftare nej, till förmån för återhämtning och vila. Kan nej vara det nya svarta?

avslappning 2

Att inte räcka till. Ett av livets symtom på att det händer alltför mycket, så pass att otillräcklighet ligger i var mans och kvinnas känsloliv. Och det är klart, vi lever i ett obegränsat liv; allt är möjligt, alla har ”öppet” dygnet runt, du kan nås via telefon, mail, Twitter, Facebook, Slack, LinkedIn…. Karriär slår högt, familjelivet likaså. Och där står du och undrar var tiden och livet tog vägen. Kanske ett tryck över bröstet, kanske en ork som tryter.

Samtidigt verkar meditation vara trenden som slår stort i år: det ska mediteras, gärna på arbetstid, och apparna avlöser varandra. Positivt? Ja, om vi mår bra av det. Om det slår över till prestation i att må så bra som möjligt, då ska vi nog vara försiktiga. Att inte må bra kan vara kopplat till jobbet, där dåligt ledarskap eller en otydlig kultur gör att vi tillsammans skottar vägen mot den berömda väggen. Hållbart? Nej.

Hållbar medarbetare, där hälsa går hand i hand med produktivitet är något som Ann-Sofie Forsmark och Boel Stier tar fasta på i den alldeles nya podden Health for wealth. Yes. Det är nämligen så att företag tjänar på att ha medarbetare som mår bra. Men det kommer genom en gemensam ansträngning! Ann-Sofie Forsmark har också själv bloggat på temat hållbar i det här inlägget: Ta ansvar för vad du tar ansvar för.

Vila som sådan har nog inte legat särskilt högt på samhällets priolista. Snarare har snacket handlat om att göra rätt för sig, göra sitt bästa, vara på topp, arbeta hårt eller något annat i liknande stil. Läser du Tomas Sjödins bok Det händer när du vilar, får du helt andra perspektiv. Då blir plötsligt vila att ta ansvar. Du får hur många argument som helst för att kunna vila med gott samvete. Helt plötsligt kanske du tar fram almanackan och bokar in en stunds vila. Varje dag. För att du behöver det. För att investeringen gör dig smartare och effektivare. För att hålla dig frisk.

Är du mer intresserad av vila? Då rekommenderar jag dig att läsa min viloserie på fem delar.

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>