Vilken typ av ”ja-sägare” är du?

Tillhör du den skaran som glatt säger ja till att ställa upp för en vän, ta disken, låna ut saker, skjutsa eller baka till nästa veckas månadsmöte? Det är inte ovanligt att tillåta sig själv att gå med på allt och säga ja till fler saker än man hinner med. Känner du igen dig? Då är du en av en oändlig mängd människor som är ”ja-sägare”.

Orsaken till varför så många människor säger ja till fler saker än de orkar med hör antagligen till vår svenska kultur. Vi vill vara till lags, tillfredställande och samtidigt kunna leverera imagen av oss själva som en person som har allting under kontroll. Att vara en ”ja-sägare” är i vissa lägen en egenskap som kan bidra till att vi bränner ut oss och kämpar i onödan. Om det är slitsamma saker vi säger ja till, vill säga. Är det däremot till massage, träning, bra kost, en rolig fest eller en fredagsöl du säger ja till så kan det dock vara bra att vara en ”ja-sägare”.

Det vi måste lära oss att träna på är att ibland säga nej till saker som stjäl för mycket energi av oss och ja till saker som ger oss energi. Ja till en ensam löprunda i skogen, ja till en cappuccino på lördagsmorgonen eller ja till att lära sig något nytt. Vi måste därmed vara noga med våra ”ja” och våra ”nej”. Det är små, små, små ord som ändå kan betyda så mycket för dig som person. Nej, jag hinner inte tvätta och Ja, jag följer gärna med på en långpromenad.

Värdera dina svar noga, sluta vara en ”ja-sägare” till allt för många ärenden, uppgifter och jobb och bli istället en ”ja-sägare” till livet. Ja till kanelbulle, spinning, bio och långpromenad.

Av Josefin Wallin

Besök Josefins blogg

Bild: SXC

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>