Virtuell vänskap är äkta – om varför kontakt online bör räknas

Det pratas då och då om hur sociala media och vårt uppkopplade liv gör oss mindre – inte mer – sociala, eftersom kontakten idag främst sker bakom en skärm. Men tittar vi på hur vänskap utvecklas inser vi att online-vänner faktiskt kan vara lika äkta som dem vi träffar ”IRL”. 

vänskap online

Vänskap utvecklas främst via tre vägar, nämligen:

  1. Närhet
    Du blir onekligen enklare vän med människor du har tillgängliga i ditt liv.
  2. Livshändelser
    Ofta skapar du vänskapsband till personer som går igenom samma livshändelser som du; ni börjar skolan tillsammans, ni får barn samtidigt, ni går igenom en skilsmässa vid samma tidpunkt o.s.v.
  3. Delade intressen
    Har du en specifik hobby eller engagerar dig i en viss fråga möter du lätt människor som delar samma intresse.

Att träffa vänner på riktigt

När det gäller människor du träffar på riktigt kan alla dessa vägar utgöra starten på er vänskap. Utöver det visar vetenskapen att vi oftare väljer vänner som är lika oss själva och som har personligheter vi uppskattar. I början av en vänskap spelar även utseende in: studier har visat att människor tror att personer de anser är attraktiva är mer lika dem själva. Vi känner oss dessutom närmare och mer trygga med människor som ser bra ut. Detsamma gäller för personer som har goda sociala förmågor, eftersom det underlättar vänskapsbildandet.

Att bli vänner kan ta olika lång tid

Vänskap utvecklas ofta över tid, där en likhet och närhet utvecklas gradvis (och utseendet slutar att ha betydelse). Men ibland kan vi också ”falla för” personer som är väldigt olika oss: det händer när vi upplever den där känslan av att ”ha känt varandra för alltid” och bara ”klicka”. Det kan alltså gå snabbt att inse att två personligheter matchar. Om våra personer egentligen inte alls matchar, kan istället tiden i sig skapa vänskap: vi människor uppskattar förutsägbarhet och rutin, så någon du är nära och i samma situation som under längre perioder kan till slut bli en vän.

Att träffa vänner virtuellt

Vissa personer träffar du enbart online; via en chatt, ett forum eller sociala medier som bloggar och bildsajter. Det kanske inte känns lika ”verkligt” som vänskap i riktiga livet, men om du tänker efter inser du att dessa människor ofta lever upp till alla tre vägar en vänskap kan ta: de är nära – alltid tillgängliga via din dator eller telefon, de delar ofta en livshändelse – för du möter dem via ett forum för nyblivna mammor, en blogg för den som satsar på maraton etc, och de har ofta samma intressen – eftersom ni sökt er till samma plats på den vida webben. Ni kanske aldrig egentligen möts, men er koppling blir ändå lika stark. Precis som vid ”vanlig” vänskap spelar tidsfaktorn så klart in här också – men du har minst lika stor chans att följa någon över långa perioder på nätet, som du har i livet i övrigt – kanske större, eftersom risken att en av er kommer att flytta för långt bort eller byta arbetsplats eller liknande inte spelar någon roll.

Med andra ord: virtuell vänskap räknas. Vi människor kommer alltid behöva fysisk närhet och andra personer omkring oss i livet, men detta betyder inte att de vänskapsband du knyter online är mindre värda. Och fler sätt att få vänner borde rimligen betyda fler vänner totalt – och sådana kan vi väl aldrig få för många av?

Källa: Psychology Today

Bild: Pixabay

Mer att läsa

En kommentar

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>