Vitamin C

Vad gör detta vitamin? Och vad är det till för? Många av oss laddar med det vid förkylningstider och i medicinhyllan står ofta ett rör med brustabletter som tillskott av vitaminet.

Saker du kanske inte visste om C-vitamin (som är en antioxidant)

Vitamin C hjälper till när kollagen bildas (ett protein som finns i brosk, slemhinnor och hud). Det deltar också när kolesterol omvandlas till gallsalter. De i sin tur behövs vid fettnedbrytningen i tarmen. Stresshormonet kortisol bildas också med närvaro av vitamin C.

Vitamin C är det känsligaste av alla vitaminer. Värme, ljus, och syre (luft) är några av de faktorer som påverkar. Tänk på detta vid tillagning! Att frysa in är inte heller någon hit.

Hur är det med förkylningar?

Det jag nämnde tidigare var vår bunkring av vitaminet när förkylningarna kommer, men det finns inga bevis för att det skulle vara gynnande för immunförsvaret. Det är ändå anmärkningsvärt att C-vitaminet har en så stark koppling till förkylning. Place-bo effekt? Ett rikligt intag av frukt och grönt har god påverkan på kroppen, jag tror det är någonstans kopplingen till förkylning finns.

Vilken är kopplingen med järn?

Järn och C-vitamin är kompisar – järnet i maten absorberas bättre och det är särskilt viktigt vid vegetarisk kost där järnet alltså inte kommer från kött eller fisk. C-vitamin spelar en särskilt stor roll vid upptag av järn vid vegetarisk kost.

Vilka är symptomen vid brist?

Innan jag skriver ned symptomen vill jag bara poängtera det viktiga med att få i sig vitaminer via kosten – alltså inte förlita sig på tabletter och liknande. Detta också för att frukt, bär och grönsaker har andra goda egenskaper som har en god skyddseffekt mot olika sjukdomar.

Trötthet, irritabilitet, tandkött som blöder och allmän svaghet kan vara symptom som beror på brist på vitaminet. Sårläkning kan också försämras. Vid allvarlig brist är sjukdomen skörbjugg klassisk.

Hur mycket behöver jag och vilka är de bästa källorna?

Det finns rekommendationer för allt idag, men jag läser ofta på Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) och där kan man utläsa att vi behöver 75 milligram per dag. Extra viktigt för gravida, där är rekommendationen 85 milligram per dag och för ammande gäller 100 milligram per dag.

Bra källor är frukt, bär och grönsaker. De vanligaste källorna enligt Riksmaten är

  • 53 % Frukt, bär och juice
  • 24 % Grönsaker
  • 11 % Potatis

Kan jag få i mig för mycket C-vitamin?

Här behöver vi inte vara oroliga, det är ingen risk att genom maten få i sig för mycket. Men intag av storleken ett gram eller mer under längre tid kan ge njursten hos känsliga individer. Ät frukt och grönt med gott samvete och tänk på alla de andra goda egenskaperna som dessa har i förhållande till din kropp!

Informationen insamlad och bearbetad med följande källor: Livsmedelsverket, Hälsosidorna och boken Näring och Hälsa av Ulla Johansson (Studentlitteratur 2004)

Foto: Licette Arogén

Mer att läsa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>