YCDBRALAI – en bok som förändrar

I höstas var jag på Allt för Hälsan i Älvsjö, Stockholm. Montrar besöktes, seminarier inspirerade mig, och så var det Klas. Hallberg närmare bestämt. Sanningen är den att jag visste inget om honom, så jag gick på hans korta föreläsning med ”öppet sinne”. Den här mannen lyckades i den bemärkelse att jag sedan var en bok rikare – nämligen YCDBRALAI – You Can’t Do Business Running Around Like An Idiot. Kanske än viktigare var att jag läste boken och fick mig både en och flera tankeställare.

Huvudtesen är att du ska arbeta mindre. Och få mer gjort. För en del kan detta tyckas omöjligt, men jag är övertygad att det faktiskt är så. Men det är inte utan ansträngning, och därför har boken gett mig mycket. Jag satt och funderade häromdagen varför boken har gjort intryck och här kommer min tolkning: enkelheten, ärligheten och ordens makt. Det sistnämnda handlar om att Hallberg använder sig av ord och formuleringar som träffar. Han vill att vi ska vara uppmärksamma, ärliga, sårbara och modiga. Låt mig exemplifiera. Det talas om vardagscentrifuger i boken och hur den kan förstöra för oss:

”att den hindrar oss från att vara uppmärksamma på resultatet av våra handlingar…för vi är redan på väg mot nästa handling” (s. 33) och Hallberg fortsätter: ”när du sitter på ett möte utan att vara riktigt närvarande för tiotusende gången. Hur funkar det för dig tycker du?”

Över lag tycker jag om författarens tolkning och observation av fenomenet möten. Smilbanden åker upp när jag läser om Hallbergs egenupplevda icke-effektiva möten. Men samtidigt är det läskigt rent ut sagt. Vad är det vi håller på med egentligen? Charader menar Hallberg. Men kanske också att vi utsätts för det som så fint kallas för grupptryck. Det är här modet ska komma fram – att våga säga nej, att våga bryta mot normen. Att arbeta mindre. Och må bättre.

Det som gör att boken hamnar i min uppmärksamhetszon är också Professor Pers kommentarer – med jämna mellanrum kommer han med ”legitima” och förklarande kommentarer till det som Hallberg beskriver. Kallas även av författaren själv för det akademiska alibit (s.32) Variation förgyller som det heter.

Humor. Det gör ju livet enklare – och det gör också att budskapet fastnar. Jag suger åt mig finurliga formuleringar och stannar gärna upp vid det som tilltalar. Och talar. Ja, boken talar till mig. Låter nästan som om jag blivit såld. Och det är mycket möjligt. Men det som är viktigt är inte bara att ta åt sig – utan även handla, reflektera. Som exempel så läste jag faktiskt boken två gånger, men på olika sätt. Mer uppmärksamt den andra gången. Att reagera (med betoning på agera) på grund av formuleringar, det är mäktigt. Det som också tas upp är feedback – vi måste bli bättre på att ta emot, för att citera Hallberg, ”besvärlig feedback”. För det gör ju att vi kan bli bättre.

Jag skulle kunna citera massor, men jag tycker som så här: känns det tilltalande – läs den. Understryker dock att det handlar inte om verktyg i denna bok (puh, skönt – verktyg har man så det räcker och blir över av alla självhjälpsböcker) utan om förhållningssätt. Men, ett litet citat som aptitretare kan jag givetvis bjuda på!

”Det förmodligen bästa sättet att ta första steget till ett effektivare liv är därför att säga nej till nästan allt under en tid framöver. Kanske rent av stryka tjugo procent av det som redan finns där?”

Mer att läsa

2 kommentarer

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas offentligt. Obligatoriska fält märks med *

Du kan använda dessa HTML-etiketter och egenskaper: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>